V, fildelning & upphovsrätt


RepRap – fysisk kopiering by Micke vK
17 augusti 2008, 10:22
Filed under: Uncategorized

Ett annat av de guldkorn jag hittade i Johan Söderbergs bok Allt mitt är ditt i somras var en blänkare om RepRap – maskinen som ska kunna tillverka vilka plastprylar som helst, inklusive en kopia av sig själv. Kanske är det året julklapp? Den byggs med inspiration från fri programvara, och ackompanjeras av politiska frågeställningar.

Kan hemmafabriken göras till en realitet? Är här-och-nu-produktion steget efter dagens massproduktion med långa transporter? Vilka konsekvenser skulle en utbredd plastkopiering få för upphovsrätten och patentlagstiftningen? Det ligger långt utanför vårt uppdrag, men tanken är intressant. Jag hoppas de lyckas.

Micke

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

En del av problemen med ockupation av idévärlden och just den uppfinningen finns kommenterade i Cory Doctorows PrintCrime.

Borde också nämna The Diamond Age av Neal Stephenson som är en klassiker på det temat.

Kommentar av Anders Eurenius

Det här är en vansinnigt intressant vinkel för debatten, som nog de flesta på andra sidan avfärdar som larvig. Men titta på Star trek eller liknande Sci-Fi där de har replikatorer som inte bara kan göra avgjutningar i plast av prylar utan som även kan reproducera mat, kläder, guld och allt möjligt värdefullt. Hur skulle äganderätten se ut om en sån maskin blev verklighet? Skulle storföretagen i väst verkligen stilla acceptera att man sabbade en stor del av deras marknader, även om det innebär att man lätt som en plätt kunde stoppa världshungern?
En manick som billigt kan kopiera plastprylar vore riktigt häftig och skulle ge upphov en hel hög med kul prylar för en så smal marknad att massproduktion inte är intressant. En stor del av folks ovilja att köpa vanliga plastleksaker i affärer skulle då inte bero på att man gör kopior av just de sakerna hemma (även om BR skulle skylla på det och lobba för förbud) utan att man kan göra kopior av grejer man hittat på Internet som sprids fritt eller skapa själv. Precis som idag med musik…

Kommentar av laser

En universell kopieringsmaskin skulle helt säkert bli förbjuden tämligen omgående om den kunde användas för att kopiera och tillverka automatvapen, bomber och liknande saker.

Kommentar av Onsdag

Tack för detta tips. Mycket intressant läsning. Jag minns Folkpartisten Johan Persson för några år sedan i en debatt om fildelningen, där han är motståndare, försökte lustiggöra sig genom att dra just ett sådant här exemepl. Han sa i avfärdande ton något i stil med -tänk om man i framtiden skulle kunna kopiera vad som helst!? Han sa det som om det skulle varit något förfärligt och dumt men samtidigt anade jag en viss nervositet i rösten!:P

Kommentar av Pastey
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: