V, fildelning & upphovsrätt


Ett nej & en artikel i Klassekampen by Micke vK
26 september 2008, 0:43
Filed under: Uncategorized

Det kom en lunta full av arbetsuppgifter till jobbet i måndags, så tiden räcker inte till just nu. Men helt kort:

EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v) spelade en av nyckelrollerna i gårdagens nej till att stänga av folk från nätet. Hurra för det! Mer information om Telekompaketet finns bl a på knagglig fransk engelska. (Tack till Stefan för länktipset!)

Ali Esbati på Klassekampen bad mig skriva en längre text om fildelning, och den publicerades i måndags. Kul att se sina egna ord på norska – ett språk som säger ”kopisperr” istället för ”kopieringsskydd” måste vara ett bra språk att prata informationsekonomi på. Med lite tur kanske det kan bli en debatt av det, vi får se.

Texten finns att läsa som pdf för den intresserade. Det är ungefär så jag brukar lägga upp argumentationen för fildelning i vänstersammanhang.

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Re: Din artikel

Du verkar utgå ifrån antagandet att den ”illegala fildelningen” skadar kulturutbudet på något sätt och att det därför behöver stöd av olika slag. – Ingenstans ser jag dock några hänvisningar till fakta som kan stödja ditt antagande.

Så vid jag kan se hämnar den ”illegala fildelningen” på intet sätt kulturutbudet – tvärtom – den stimulerar kulturutbudet istället.

Tack vare den ”illegala fildelningen” kan fildelare nu lyssna på musik de annars aldrig skulle ha köpt/lyssnat på eller ser filemer de annars aldrig hade gått på bioför/hyrd – bara för att de kan och detta måste på något sätt också stimulera efterfrågan på annat än ”main stream”

Redan idag betalar konsumenterna en extra skatt på minnesmedia som CD – DVD – hårddiskar – minnespinnar etc. – Värför hör man så sällan detta faktum nämnas?

Jag förstår inte vurmandet för kultur kontra den ”illegala fildelningen” när det aldrig har påvisats att dessa två står i något slags motsatsförhållande till varandra.

Dessutom tycker jag att hela det ”marxistiska” resonemanget var lite väl lånsökt utom möjligtvis den om produktivkrafterna som gör vissa produktionsförhållanden obsoleta.

Till syvende och sist beror hela fildelningsfarsen på dom 4 stora skivbolag som kontrollerar 75% av världens musikindustrin. – Kontrollera gärna när de lyckades släcka Napster och när sedan den första lobbyorganisationen dök upp i Sverige. – Innan dess brydde sig ingen om fildelning här – den var helt enkelt en icke fråga.

Att stå upp för dom 15% av sveriges befolkningens rättigheter – betyder helt enkelt att bekämpa dessa facistiska och odemokratiska maerikanska bolag som tror att den ”illegala fildelningen” skadar deras intressen. – I det fallet har V äntligen sett ljuset!

Kommentar av Donsan

Nej, jag utgår inte från att fildelningen skadar kulturen, men däremot från att kulturens andel av ekonomin i vilket fall borde öka. Det står ganska uttryckligt i artikeln.

Det går precis som du säger inte att bevisa särskilt mycket alls om fildelningens betydelse för kultursektorns inkomstmöjligheter.

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: