V, fildelning & upphovsrätt


Piratjägarförslaget har kommit by Micke vK
10 oktober 2008, 15:36
Filed under: Uncategorized

Igår kom regeringens förslag till piratjägarlag, och jag ska just sätta tänderna i den. I IDG:s artikel står det att ” regeringen räknar med att domstolarna kommer att få behandla 400-800 ärenden per år”. Vad kostar det? Hur mycket kulturstöd skulle vi kunna finansiera bara genom att ge upp förbudsförsöken?

Inte tillräckligt för mediebolagen, så mycket står klart. Hitte-på-siffrorna är alltid höga. Ars Technica gör ett kul detektivarbete och rotar fram källan till dem i amerikansk debatt ständigt återkommande siffrorna 750 000 jobb och 200-250 miljarder dollar förlorade pga ”immateriella stölder”. Den första siffran visar sig vara den övre gränsen från en gissning som gjordes 1986 angående förfalskningen av amerikanska varor. Den andra siffran kan spåras tillbaka till en kort artikel i Forbes från 1993, som inte anger någon källa.

Micke

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Hej Micke! Det stora frågetecknet kring piratjägarlagen, som jag ser det, är hur de egentligen ska kunna garantera att personuppgifterna ens finns.
I det längre perspektivet är det också viktigt att komma ihåg att ”internetleverantörer” i dessa sammanhang inte bara betyder företag som Telia och Comhem. Så luddiga definitioner som numera kommit i svang, kan det ibland räcka att ha ett öppet trådlöst nätverk hemma. Alltså bör vi uppställa parollen: Vi är alla internetleverantörer!

Kommentar av rasmus

Jo, utan loggningslagen öppnar sig ju en diskussion om vilka operatörer som sparar mer data än vad som är juridiskt och tekniskt nödvändigt.

Vad jag kan se av 53 c § gäller begränsningen ”kommersiell skala” även internetoperatörerna. Men visst blir det skumt. Är ett trådlöst nätverk på ett litet kafé i kommersiell skala? I Starbuck-kedjan? Ett trådlöst gräsrotsnätverk med medlemmar jorden över?

Kommentar av Micke vK

Precis de frågorna måste fortsätta ställas nu!

Kommentar av rasmus

Är Sverige redan en lydstat till USA?

Kommentar av Donsan
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: