V, fildelning & upphovsrätt


Hur ska vi göra för att säga nej? by Micke vK
12 oktober 2008, 23:50
Filed under: Uncategorized

Så mycket klokare blev jag nog inte av att läsa lagrådsremissen om den nya piratjägarlagen. Det roligaste jag hittade var ett till piratjägarlagen helt orelaterat klipp där Margot Wallström försöker hitta en demokratisyn som går ihop med hennes uppdrag, som låg på Christian Engströms blogg:

Eller, ja, så orelaterat är det ju inte: det är en uppvisning i den process som leder fram till EU-direktiv, WTO-avtal, ACTA-förhandlingar med mera. Mycket av immaterialrätten av idag har helt enkelt inte föregåtts av någon demokratisk process. Inte heller diskussionerna i Sverige har präglats av något särskilt folkligt deltagande i beslutsprocessen: den intresserade kan läsa Ulf Petterssons uppsats Makten över kopieringen, som handlar om vilka aktörer som deltagit i utformandet av den svenska upphovsrättslagstiftningen.

Fildelningsdebatten behöver ses mot den bakgrunden: det är lite av första gången vi har en upphovsrättslig fråga som intresserar folk brett. Det är klart att det är frustrerande för många av de som länge deltagit i utformandet av upphovsrätten att det plötsligt strömmar in nya debattörer i frågan, just som den står och väger i hur den ska tackla ny teknik, och att hundra års upphovsrättshistoria väger lätt för en tjugoåring som krasst noterar att ”det kommer inte att funka”.

Den krocken har karakteriserat mycket av debatten hittills. Men vi fildelningsförespråkare har börjat skaffa oss ganska bra koll på upphovsrätten, och så sakteliga börjar en del av de gamla upphovsrättsförsvararna förstå sig på vad som har hänt tekniskt och vilka saker som står på spel. Jag är förhoppningsfull: kan vi få till stånd en verklig diskussion i det spänningsfältet kommer det utveckla sig en rad gemensamma utgångspunkter de närmaste fem åren eller så. Det finns gott om outnyttjad potential för att undergräva kotterierna mellan mediebolag och regeringar.

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Kan du länka till lagrådets remiss? – Tack på förhand!

Kommentar av Donsan

Du hittar den här:
http://www.regeringen.se/sb/d/10024/a/113181

Kommentar av Micke
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: