V, fildelning & upphovsrätt


Kul med Beatrice Ask by Micke vK
28 oktober 2008, 20:04
Filed under: Uncategorized

Några roliga saker från den här intervjun med Beatrice Ask:

  • Justitieministern förstod inte frågan om öppna nätverk. Hon utgår från att alla vet och ska veta vilka som använder deras IP-adress.
  • Formuleringen ”vi måste leverera” (4:10 in) är värd att spara. Den avser alltså att Sverige måste göra något med anledning av att andra länder kritiserar oss för undfallenhet mot upphovsrättsbrott.
  • Justitieministern försöker förstås bolla bort EG-domstolens utslag, och få det till att de inte hade kunnat välja en mindre högaktig väg.
  • Intervjuns bästa nu-snurrade-det-till-sig: ”Vi kan inte vara en ö där man gör saker som inte är tillåtet i andra länder.” (08:10 in)
  • ”Det är lite skillnad på det här med kränkning och angrepp på person” säger Ask, med det där eftertrycket som ska visa att det är ju allvarligare än fildelning förstår du väl. Därför ska de hanteras av polis. En polis som, till skillnad från skivbolagen, inte får möjlighet att begära ut abonnentuppgifter. (09:00)
  • Med en polisutredning ”får man verkligen den här känslan av kriminalisering, som vi definitivt inte vill ha” (10:10)
  • Förslaget bryter inte mot vallöftet att inte jaga en hel ungdomsgeneration, eftersom ”det handlar ju inte längre om någon ungdomsgeneration” (10:30).

Två frågor ur högen jag skulle ha velat ställa:

  • Tror Beatrice Ask att det här förslaget kommer att stoppa fildelningen?
  • Hur storskalig tycker Beatrice Ask att det verkar lämpligt att det här utprssningsförafarandet ska bli i praktiken? Vi är 1,4 miljoner fildelare i Sverige.

Bloggen Opassande noterar att en gammal lögn om att fildelningen minskat i Finland på grund av motsvarande lagar cirkulerar igen, och länkar in ett äldre inlägg där det reds ut. 

För att avsluta optimistiskt, en välformulerad sammanfattning av Charlotte Wiberg:

Lagförslaget handlar inte om att komma åt kommersiell spridning av upphovsrättsskyddat material, utan om att göra oss rädda för all fildelning och nedladdning. Och de som kommer att göra bruk av rättigheten att vara sin egen polis är de som redan har en viss ekonomisk uppbackning.

Micke

Annons

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

[…] debatt blir det (o)lustigt.. Beatrice Ask .. visar att hon inte förstår öppna nätverk . ..och annat När Katarina Brännström pratar om IP-adresser …suck. Roger Tiefensee berättar hur FRA […]

Pingback av Kompetensbrist 2.0 « Anohitono
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: