V, fildelning & upphovsrätt


Stim-modellen tillbaka i debatten by Micke vK
30 oktober 2008, 1:13
Filed under: Uncategorized

Läs definitivt den här debattartikeln i GP, som verkar argumenterar för en Stim-modell på bred front. Tyvärr är den ganska kryptisk: allt hänger ju på hur de konkreta frågorna löses. (Och, vad kommer det där återkommande fokuset på internetoperatörers vinster från egentligen? Det har jag aldrig riktigt begripit.)

Micke

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Fokuset på operatörernas påstådda vinster är för att alla förslag som läggs är i olika utsträckning dåliga för operatörerna, och det är lättare att få politikerna att driva igenom dessa inskränkningar när om operatörerna är ”profitörer” på de hemska ”piraterna”. Sanningen är självklart fortfarande den att de faktiskt förlorar pengar på oss pirater då vi använder mer bandbredd än andra, trots att vi betalar lika mycket.

Jag har länge undrar hur det ligger till med det där förslaget egentligen. Antingen så är de så dumma att de inte förstår hur ogörligt det är, eller så bryr de sig inte eftersom det hela är en skenmanöver, ett sätt för upphovsrättslobbyn att kunna peka med hela näven och säga ”vi har minsann försökt kompromissa”.

Den mest skrämmande motiveringen kan dock vara att om de lyckas driva igenom detta förslaget så kommer nämligen lösningen på problemet när det gäller att veta vad som laddas ner som ett brev på posten; mer övervakning. Det finns alltså en risk att detta bara är en inkörsport till total övervakning av alla internetanslutningar.

Kommentar av WysiWyg
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: