V, fildelning & upphovsrätt


Folkets Bio om IPRED1 by Micke vK
14 november 2008, 12:04
Filed under: Uncategorized

Jag skrev och frågade Folkets Bio hur de ställde sig till IPRED1 och Antipiratbyrån. De tog sig tid att diskutera frågan demokratiskt och gav ett uppenbart ordentligt genomtänkt svar:

Folkets Bio har sedan en tid diskuterat problematiken med att vara med i en politisk lobbyorganisation som driver frågor i vårt namn. Angående just Antipiratbyrån så är vi kollektivanslutna till dem via Filmägarnas kontrollbyrå och har inte direkt inflytande över deras verksamhet.

Angående lagrådsremissen IPRED1 så ser vi inte behovet av att implementera EUs sanktionsdirektiv när det gäller digitala intrång på immateriella rättigheter på det sätt som gjorts.

Däremot uppskattar vi att lagrådsremissen inte hörsammat flera remissinstansers (bla. Antipiratbyrån) önskan om att företräda rättighetsägare i civilrättsliga mål och kunna driva informationsförelägganden i domstol. Ägare till immaterialrätter skall förbehållas rätten att välja om man vill beivra rättighetsintrång.

Folkets Bio kommer inte att begära in IP-adresser från internetleverantörer och inte driva civilrättsliga mål mot enskilda.

Jag tror att IPRED bidrar en hel del till att fildelningsdebatten håller på att brytas upp från den enkla tudelningen. I skuggan av FRA-debatten har regeringens lagförslag gjort det tydligt för många som spontant är kritiska till fildelning att domstolsförfaranden är en väg som ger mycket problem för lite resultat.

För övrigt står Christian Engström (pp) för det mest pedagogiska IPRED-inlägget jag hittat när jag kollat in de senaste två veckornas debatt: efter hans genomgång finns det inte mycket kvar av den linje Lars Gustafsson, vd för svenska IFPI, driver.

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: