V, fildelning & upphovsrätt


Läsvärt i morgonpressen by Micke vK
14 november 2008, 20:01
Filed under: Uncategorized

Tro det eller ej, men idag bidrar faktiskt morgonpressen till att utveckla IPRED-debatten. Särskilt SvD tycker jag gör en insats för att börja reda ut några av de ingående frågeställningarna. Bland annat intervjuar de André Rickardsson:

– I inget fall har det i någon tingsrätt bevisats vem som har haft fingrarna på tangentbordet då olaglig fileningen har genomförts. I det enda målet som gått vidare till hovrätt har innehavaren av internetabonnemanget friats då åklagaren inte har kunnat styrka vem som satt vid datorn, säger André Rickardsson.

– Trots att hovrättsdomen borde vara vägledande fortsätter tingsrätterna att döma innehavarna av internetabonnemangen utan att det är styrkt vem som satt vid tangentbordet.

De börjar också nysta i vad motsvarande lagar har betytt i andra länder – en lista som vore bra att bygga vidare på. Rick Falkvinge (pp) noterade just att lagen inte har fått fildelningen i Finland att minska, som påståtts.

DN intervjuar ett par forskare som är skeptiska till lagen:

– Musikindustrin vill få oss att tro att det enda som behövs är mer skydd. Men i forskarvärlden är det ingen som förespråkar hårdare upphovsrättslagar, säger Eva Hemmungs, professor i informations- och biblioteksvetenskap. […]

– Vi kommer ingen vart i den här diskussionen om vi alltid börjar i upphovsrättsänden. I stället måste vi slå fast vad vi vill ha gemensamt i samhället, och vad vi vill ska finnas på de så kallade kreativa allmänningarna (creative commons). Då kan diskussionen ta sig bortom den lilla grupp människor som syns och hörs i dag, säger hon.

De nämner också Daniel Johansson, vars blogginlägg är väl värt att läsas i sin helhet. Bland annat tillbakavisar han det senaste påståendet om musiksektorns ekonomiska kollaps:

Svensk musiksektor utgörs av ett flertal olika områden där försäljning av inspelad musik är ett. Det är detta område som har sett minskad omsättning med 60 procent.

Organisationer som Copyswede, STIM och SAMI har istället sett ökade intäkter under de senaste åren. Företag som Live Nation och AEG Live ser ökade omsättningar, det finns fler festivaler än någonsin och storleken är större än någonsin. Årets Sweden Rock slog alla rekord där man sålde 33 200 biljetter samtidigt som företag som Nokia, Sony Ericsson, 3, Telia Sonera lägger allt mer pengar på att bundla musik i sina erbjudanden och produkter, nya fräscha pengar som kommer musikindustrin till godo. Nya företag som t.ex. X5 Music eller +46 drar in bra med pengar på digital försäljning genom affärsmodeller som tidigare inte funnits.

I DN noteras också att en av lagens tillskyndare själv bryter mot upphovsrätten, genom att på sin blogg länka in klipp från YouTube. Kan vi inte enas om att det inte är en skandal, utan bara ett exempel i raden på att upphovsrättens lag och praxis har blivit ganska skilda saker?

I övriga nyheter: Det ser ut att bli fritt fram att tillverka Lego-klossar. Å andra sidan rullar DRM-kolossen vidare i nya absurditeter på hårdvarusidan: Nintendo försöker stoppa andrahandsmarknaden på sina senaste mikrofoner, genom att göra att de bara kan användas till en konsol. Det är nog det mest slående exemplet jag hittat hittills på varför DRM är en styggelse.

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Så man ska köpa ett spel, klara av det å sen låte det stå och samla damm, helt koko. när jag haft spel jag tröttnat på så har jag sålt dom för att kunna köpa nya. men nu lutar det av bojkot av nintendo bland annat,

Kommentar av PROS

I uppropet ”Biografer mot filmpirater” står det: ”Dels är det sanktionsdirektivet […] Dels möjligheten att ge internetoperatörerna ett ansvar att samverka kring brottsförebyggande åtgärder […]”

Sanktionsdirektivet är IPRED1, det andra förslaget dom pratar om är TELEKOMPAKETET!!!

Vi måste kämpa mot båda parallellt. Jacob Johnson (v) håller i ett seminarium 19 november. Moderate Karl Sigfrid har lagt upp programmet på sin blog. Finns det nån gemensam kalender för vänsterbloggare?

Jag har försökt sprida information på facebook.

Desvärre är det så att om vi lyckas stoppa IPRED1 så kan fransmännens lösning på ”fildelningsproblemet” slussas in genom telekompaketet om inte vi kan få Torstensson att sätta ner foten den 27 november. Just därför är seminaritet den 19:e så viktigt. För en gångs skull kan vi diskutera vad Sverige ska säga om ett direktiv innan det antas!

Jag anser att IPRED1-debatten hör samman med en bredare diskussion som inkluderar om IPRED2 kommer att komma igång med Lissabonfördraget, och om ACTA (som innehåller liknande förslag om att ”stoppa fildelning”).

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: