V, fildelning & upphovsrätt


Film för en tiondels procent? by Micke vK
15 november 2008, 21:40
Filed under: Uncategorized

Anna Croneman skrev i en replik till mig på SVT Opinion en sak jag fastnade särskilt för:

Jag som arbetar heltid inom kulturnäringen vill också passa på att upplysa politikern von Knorring om att ”ett par tiondels procent av statsbudgeten” knappast räcker för att skapa en livskraftig svensk kulturnäring.

Nu är jag iofs. inte politiker – det här arbetet med fildelningsfrågan är ideellt – men jag jobbar som tjänsteman för vänsterpartiet med bl a just att kritiskt granska statsbudgeten. Den omfattar 700-800 miljarder kronor, och en tiondels procent av det är alltså 700-800 miljoner kronor.

Jag försökte rota fram hur mycket svensk filmproduktion kostar, men det var lättare sagt än gjort. En vanlig uppskattning verkar vara att en typisk svensk film kostar ca 15-20 miljoner. Är det rimligt skulle en tiondels procent av statsbudgeten räcka till en ungefärlig fördubbling av filmproduktionen i Sverige. Eller, i andra termer, att femdubbla de cirka 180 miljoner kronor per år som idag går till produktionsstöd för svensk film. En hel tiondels procent extra av statsbudgeten till bara filmproduktion skulle med andra ord vara ordentlig overkill.

Det gäller särskilt som vi inte står inför någon kollaps av filmekonomin. På SFI:s hemsida kan man hitta en pdf med titeln ”Filmåret i siffror”, med en intressant tabell på s 5. Den visar bland annat att antalet premiärsatta svenska långfilmer inte minskat trendmässigt under 2000-talet. Biljettintäkterna minskar svagt, men det kan vara Sagan om Ringen-effekten som spökar. Antalet sålda DVD:er har ökat dramatiskt (inkomsterna redovisas dock inte här, och vi kan nog anta sjunkande snittpriser).

Det vore intressant att höra någon IPRED-förespråkare göra en grov uppskattning av vilken sorts summor de tror att de uteblivna intäkterna på grund av fildelning uppgår till. Anna Croneman, vad tror du? Du får gärna gästposta här.

Micke

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Micke, Booz&Co uppskattar att renforsavstängning kostar betydligt mer än det drar in. Läs The economic damage of 3 strikes.

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: