V, fildelning & upphovsrätt


Seminarium om telekompaketet 19 nov by Micke vK
15 november 2008, 19:47
Filed under: Uncategorized

Erik Josefsson postade bland kommentarerna:

Desvärre är det så att om vi lyckas stoppa IPRED1 så kan fransmännens lösning på “fildelningsproblemet” slussas in genom telekompaketet om inte vi kan få Torstensson att sätta ner foten den 27 november. Just därför är seminaritet den 19:e så viktigt. För en gångs skull kan vi diskutera vad Sverige ska säga om ett direktiv innan det antas!

Jag anser att IPRED1-debatten hör samman med en bredare diskussion som inkluderar om IPRED2 kommer att komma igång med Lissabonfördraget, och om ACTA (som innehåller liknande förslag om att “stoppa fildelning”).

Han tog därför initiativ till ett seminarium om telekompaketet i Riksdagen. Du ska ha stort cred för det, Erik! Se till att komma förbi, du som bor i stockholmstrakten och kan komma loss, så är du förberedd på nästa våg av IPRED-diskussion innan den första ens mattats av.

Micke

Inbjudan till seminarium om upphovsrätten i telekompaketet.

Med anledning av infrastrukturminister Åsa Torstenssons löfte att agera kraftfullt mot “förslag som innebär att människor i Sverige på ett rättsosäkert sätt riskerar att förlora sin anslutning till Internet” inbjuds till seminarium om upphovsrätten i telekompaketet.

Bakgrund:

När kommissionen presenterade telekompaketet 13 november 2007 var förväntningarna från upphovsrättsindustrin höga: Äntligen skulle piratproblemen lösas genom att informera konsumenter om konsekvenserna av piratkopiering samtidigt som internetleverantörerna ålades att skriva in dessa konsekvenser i sina kundavtal. Kommissionens förslag skulle göra detta möjligt.

När parlamentet röstade om telekompaketet den 24 september 2008 var förväntningarna från internetaktivister och delar av internetindustrin höga: Äntligen skulle medborgarnas rättigheter sättas i första rummet samtidigt som frågan om eventuell avstängning från Internet slutligen blev en angelägenhet för rättsväsendet. Det antagna ändringsförslaget 166 från vänsterpartiets europaparlamentariker Eva-Britt Svensson skulle göra detta möjligt.

Den 27 november ska rådet bestämma vilket intresse medlemsländerna vill sätta i första rummet. Den 21 november ska Åsa Torstensson berätta för EU-nämnden hur hon tänker agera i rådet för att garantera att medborgares anslutning till Internet inte kan stängas av på ett rättsosäkert sätt.

Situationen har nyligt komplicerats av att kommissionen den 7 november la fram ett nytt förslag som är tänkt att vara en kompromiss mellan europaparlamentet och rådet. Detta alltså under pågående förhandlingar.

Syfte:

Det här seminariet är avsett att dels öka förståelsen för hur medborgares tillgång till Internet och internetleverantörers ansvar för innehållet på Internet kan komma att påverkas av telekompaketet, och dels öka förståelsen för vilka möjligheter Torstensson har att begära sitt ställningstagande som en B-punkt på rådets dagordning den 27 november.

Tid: onsdag 19 november 2008 kl. 10:00 – 11:30
Plats: Sveriges Riksdag, Riksdagshuset östra, Riksgatan 2, lokal RÖ2-mittpolen

Prel. program:

10:00 Jacob Johnson, riksdagsledamot (v) och ledamot av EU-nämnden hälsar välkommen

10:10 Mikael von Otter, IT&Telekomföretagen

10:20 Jon Karlung, Bahnhof

10:30 Christina Wainikka, Wainikkas Innovationsbyrå

10:40 Magnus Öberg, The Swedish Model

10:50 Erik Josefsson, internetaktivist

11.00 Paneldiskussion

11:30 Avslutning

Obligatotrisk anmälan till: jacob.johnson@riksdagen.se
Frågor: Jacob Johnson, 08 – 786 46 63, 070 – 205 29 47

Seminariet är kostnadsfritt.
Obs: medtag legitimation för riksdagens säkerhetskontroll.

Välkomna!


Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: