V, fildelning & upphovsrätt


2000 okunniga, storskaliga fildelare by Micke vK
16 november 2008, 21:31
Filed under: Uncategorized

Ett av de argument som dykt upp i debatten är att 2000 fildelare står för 90 procent av uppladdningen, och att det är de som ska jagas med den nya lagen. Jag försökte få förläggarföreningen, som är en av de som påstått det, att förklara var de fått siffrorna från, men har inte fått något svar. För vem som helst som lärt sig ladda hem saker via torrentfiler är det uppenbart nonsens, men argumentet riktar sig till ålderstigna politiker och risken finns att det passerar som trovärdigt där.

Det skulle vara rimligt om dagspressens journalister började ställa någon sorts krav på källhänvisning av den sortens påståenden. Dessutom finns det en uppenbar motfråga till att ställa: borde inte de mest storskaliga fildelarna också veta hur lätt det är att ducka den nya lagen med hjälp av en extra IP-adress?

Den som eventuellt tror på den sortens försäkringar bör också kika på vad Ifpi säger:

– Vi kommer naturligtvis att testa den nya lagstiftningen. Vi börjar i toppen, med de stora fildelarna. Men även nedladdning av till exempel fyra Abba-låtar är ju olagligt, och jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning, säger Lars Gustafsson, vd för Ifpi. (SvD)

Hur ser utpressningsbreven ut konkret? Ta en titt på danska Antipiratbyråns standardbrev.

Micke

Annonser

6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

”borde inte de mest storskaliga fildelarna också veta hur lätt det är att ducka den nya lagen med hjälp av en extra IP-adress?”

nu förstår jag inte vad du menar. man kan inte bara skaffa en extra IP-adress. Speciellt inte om det är storskaligt, eller menar du att man ska tunnla all trafik?

Kommentar av markus

Kan man göra det olagligt att ”testa” lagen på fyra Abba-låtar? Eller iallafall inte ”gratis”.

EFF skriver i sin Bloggers FAQ:
If you were harmed by an improper takedown, you may be able to sue the person or company who sent the takedown demand for DMCA misuse under Section 512(f), and recover damages and your attorneys’ fees.

Att blogga är inte samma som att fildela, men jag tänkte att principen kanske går att använda?

Det finns en diskussion vad gäller patentintrång att en ”injunction” (alltså sanktionen domaren utfärdar) måste föregås av en prövning av om den står i proportion till patentets värde för patentinnehavaren (ungefär så iallafall).

Nånstans borde det gå att göra en bedömning om ett hotbrev från Lars Gustafsson är just ett hotbrev (alltså ett ”test”).

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)

Markus: Jag uttryckte mig slarvigt. Det jag menar är anonymiseringstjänster, där den IP-adress som syns inte går att koppla till ditt abonnemang.

Erik: Bra fråga. Nån som vet?

Kommentar av Micke vK

Vad gäller Eriks fråga är det nog tveksamt om det skulle hålla i sverige. Exemplet låter som USA, och där är det ju risk att man får betala skadestånd bara man stiger upp ur sängen….

Jag har en känsla av att det inte finns nåt motsvarande i svensk rätt. Det enda ”straffet” är väl att man får betala motpartens rättegångskostnader om man kommer med en grundlös fordran. Tror jag iallafall…

Kommentar av JörgenL

2000 pers, 90% av uppladdningen… *hmm*

Ingen dålig lina det inte! Vad har de för ISP egentligen? 😉

Kommentar av WysiWyg

Är ju dock inte från P2P (torrents, dc etc) som warez härstammar ifrån. Scenens releaser (utgivningar) släpps inte öppna utan de läkts ut av mindre betrogna medlemmar i scenen från ftperna och ut på torrentsiterna. I TPBs fall är dock inte ens detta sant, de som lägger upp filerna/torrents där är vanliga hemanvändare som fått filerna från P2P, t ex en annan mindre öppen torrentsite i Nederländerna eller kanske tom från dc++. De har helt enkelt ingen koppling till scenen som producerar grejerna och driver siterna (ftper och servrar) som är dess infrastruktur. När det gäller P2P så rekryterar de mer slutna torrentsidorna uploaders (uppladdare som gör torrenterna och har tillgång till releaserna), det är dessa öppna sidor så som TPB saknar.

P2P-nissarna agerar bara indirekt.

Scenen som är de som rippar filmerna, musiken och tv-serierna och de som sprider detta material (internt) inom scenen kan du inte komma åt med någon fildelningsfientlig lag, de agerar inte inom något enskilt land och vägen ut till Svenssons som tankar senaste filmerna och serierna de fick tips om i Aftonbladet att göra existerar inte i någon organiserad mening och är totalt indirekt och självklart är dessa individer då redan skyddade från att spåras. Inte ens deras servrar går att spåra till någon person i många fall. Det är ju ingen verksamhet som omsätter pengar utan grejerna är donerade och det är en anonym verksamhet. Det dom ger ut är på sin högsta grad epostadresser för att komma i kontakt med gruppen och denna läses självklart av via anonyma tunnlar. Sen finns det självklart servrar de hänger på och chattar, o diskuterar med varandra, där trafiken har varit krypterad i hur många år som helst och endast betrodda personer släpps in, men de ansluter knappast dit från sin uppkoppling hemma för det. Även om detta också sker på olika nivåer i hierarkin. Dessa i scenen som rippar och sprider har dessutom inget att göra med professionella piratkopierare som producerar fysiska prylar att göra, varken när det gäller märkeskläder eller DVD-filmer. Faktum är att de i mycket mindre grad uppmanar till något dumt och att de inte uppmanar folk att stjäla i samma grad som kvällstidningarna aktivt gör, utan uppmanar folk att betala för sig om de gillar programmet eller vad de nu kan vara. Har du sett en piratkopierad vara där det står använd för test, om du gillar varan betala för dig och ge stöd till utvecklarna/tillverkaren?

Så man kan ju fråga sig vem det egentligen riktas emot? Föresten de flesta anonymiseringstjänster som finns för vanligt folk är för slöa för att använda för att ladda ner stora filer. Så i slutändan är det alltid Svenssons som drabbas. Dvs dom som varken gör det i vinstsyfte, kommersiellt för att skada någon eller för att vinna någon ekonomisk fördel mot andra (som när t ex företag piratkopierar).

Kommentar av Petter
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: