V, fildelning & upphovsrätt


Kul seminarium om Telekompaketet by Micke vK
20 november 2008, 0:56
Filed under: Uncategorized

Dagens seminarium gick väldigt bra: vi var ett tjugotal deltagare som fick en första inblick i ett par av problemen med Telekompaketet. Erik Josefssons huvudpoäng var att förslaget om att tvinga operatörerna att skriva in i sina kundavtal att de bara får sprida ”lagenligt” material öppnar för en rad jobbiga möjligheter. Vi kommer behöva ligga på för att se till att filer inte kan betraktas som icke lagenliga med mindre än att en domstol faktiskt beslutar om det.

Några andra intressanta saker som kom upp:

  • Mikael von Otter från IT & Telekomföretagen bekräftade att en operatör kan sätta IPRED1-lagen ur spel genom att helt enkelt inte lagra uppgifter om användarnas nättrafik – åtminstone tills datalagringsdirektivet implementeras.
  • Han väckte också en bra invändning mot IPRED1: om en domstol säger nej till en begäran om utlämnande av en IP-adress kan beslutet överklagas, men säger de ja får den berörde ingen chans att överklaga.
  • Jon Karlung från Bahnhof berättade bland annat helt kort om Antipiratbyråns agerande mot dem, och än en gång slås man av hur fullständigt osannolik den historien är.
  • Christina Wainikka noterade att immaterialrätten alltid haft en särställning i EU, och tillåtits inskränka även på dess favoritprinciper, som t ex den fria rörligheten.
  • Hon påpekade också att artikel 27 i FN:s deklaration om de de mänskliga rättigheterna i princip ger rätt till en uppkoppling: ”Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.”
  • Magnus Öberg från The Swedish Model sammanfattade sig i två punkter: 1. Musik har en större och viktigare roll i människors liv nu än tidigare. 2. Det är extremt kontraproduktivt att stämma sin egen publik.

Erik avrundade med att konstatera att motståndet mot IPRED1 kom fem år för sent, men att vi fortfarande har chansen att sätta tryck på processen kring Telekompaketet. Det är bara att lära av misstaget och hugga i!

I övriga nyheter: brittiska antipiratlobbyn Federation Against Software Theft (FAST) tycker att 10 års fängelse skulle kunna vara ett rimligt straff för fildelare.

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Intressant seminarium låter det som.

Men ARRRGH!: ”… nej till en begäran om utelämnande av en IP-adress kan beslutet …”

Utelämna betyder att lämna utanför, att inte inkludera. (De andra gick på bio utan att tala om det för mig, jag kände mig utelämnad.)

Utlämna betyder lämna ut, avslöja, ställas utan skydd. (Han var helt utlämnad till vädrets makter.)

Ja, jag vet att det låter gnälligt och att man ändå begriper vad som menas, men det är två OLIKA ord med HELT OLIKA betydelse, och jag har sett dem felanvändas alldeles för ofta.

Snälla alla, förstå skillnaden!

Betydelsen kan bli den helt motsatta, som i exemplet ovan. ”en begäran om utelämnande av en IP-adress” betyder att någon har begärt att en IP-adress INTE ska vara med nånstans, tex på en lista över adresser.

En fildelare önskar allså att hans adress UTELÄMNAS från listan av adresser som UTLÄMNAS till skivbolagen….

Kommentar av Jörgen L

Haha, fixat! Men du kommer få leva med fler korrfel här. Korrar ditt inlägg också som hämnd 🙂

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: