V, fildelning & upphovsrätt


Vänstern och IPRED by Micke vK
23 november 2008, 15:52
Filed under: Uncategorized

Henrik Alexandersson noterar att socialdemokraterna håller sig borta från IPRED-debatten, men får också för sig att vi i vänsterpartiet inte har varit ute i debatten. Det har vi: förutom arbetet med den här bloggen har Kalle Larsson deltagit i ett par TV-debatter, jag har skrivit två debattartiklar på SVT Opinion och Alice Åström släppte tidigt ett bra pressmeddelande. Lars Ohly debatterade fildelning i allmänhet på bokmässan. Dessutom har Erik Josefsson sett till att vi är tidigt ute i fråga om Telekompaketet.

Det är ganska vanligt att det som från vår sida, vi som jobbat med frågan för vänsterpartiet, syns som ett idogt arbete i bästa fall blir en glimt i det allmänna medvetetandet. Det tillhör de politiska villkoren.

I vänsterpartiet är åsikterna om upphovsrätten delade, men i fråga IPRED är vi betydligt mer eniga. Många som var emot eller skeptiska till kongressbesluten i upphovsrättsfrågan är helt på det klara med att IPRED är fel väg att gå: privatpoliser med rätt att skapa register över misstänkt brottslighet är ju fel helt oavsett den övriga diskussionen. Någon borde för övrigt fråga Wiehe vad han tycker – han var ju emot att bura in de som laddar ner så sent som i somras.

Micke

Annonser

8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Duktigt. Syns mera! Och oftare!

Vad som verkligen oroar mig är (s). Lita inte en sekund på dem i denna fråga.

HAX

Kommentar av Henrik Alexandersson

Jag tror att det behövs tydliga uttalande från partiledarna. Misstänksamheten mot politiker är maximal efter FRA-lagen. Att Vänsterpartiet är emot IPRED tvivlar nog ingen på, men FP var emot FRA och se hur det gick. Ohly behöver visa lite tydligare var han står i denna fråga.

Kommentar av Kålan

Efter lissabon kommer IPRED2 ut ur frysboxen. Och nu i telekompaketet kommer Torstensson (27 november) att bestämma hur stora befogenheter Post- och Telestyrelsen ska ha vad gäller att tvinga Bredbandsbolaget att utforma sina kunderbjudanden efter IFPIs behov (man kommer helt enkelt inte att få göra vissa saker IFPI inte gillar med sin bredbandsuppkoppling längre).

Det enda lilla hoppet som finns för konstruktivt och demokratiskt lagstiftningsarbete i riksdagen är dels storleken på de nationella marginalerna i direktiven (fortfarande öppet vad gäller IPRED2 och Telekompaketet) och dels tidsutrymmet regeringen kan skapa genom att gå i klinch med en upphovsrättsdrogad kommission (IPRED1).

Om jag var justitieminister skulle jag så sent som möjligt laga ett så filderarvänligt IPRED1-förslag som möjligt och sedan säga till en otålig Viviane Reding: ”Jamen stäm mig dårå!”.

Jag tror att regeringen har ett betydligt bättre case om man skulle vilja obstruera IPRED1 än vad man skulle ha om man verkligen ville bråka om t ex lavaldomen.

Man skulle t ex kunna kräva att ECJ klargjorde hur egendomsartikeln 17.2 i stadgan skulle tolkas innan nya sanktioner införs. Och särskilt i vilken mån denna artikel är bindande för Sverige, nu när riksdagen har röstat igenom lissabon.

Det finns säker fler varianter på fulspel Ask skulle kunna initiera mot Reding om hon ville. Tror det finns en rad omständigheter kring IPRED1 som skulle kunna komma väl tillpass.

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)

Undrar om inte kravet på att kommissionens impact assessments ska ha gjorts på ett vederbörligt sätt kan anföras i händelse av att Reding (eller nästa kommissionär) skulle stämma Ask för oegentligehter vad gäller IPRED1 🙂

Och Fourtou? Kan en jävig rapportör användas mot direktivet som sådant? Iallafall skulle det politisera rättegången, och sånt tar alltid tid att reda ut 🙂

Fler ideer?

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)

Erik Josefsson är skitbra. (Och ibland irriterande påstridig och påläst. 😉

Lyft honom till EU-valet. Det kommer ni att vinna mycket på.

Kommentar av Henrik Alexandersson

Med en justitieminister, vilken tycker det är bra att upphovsrättsinnehavaren, kan ringa upp den misstänkte och öppna en så kallad dialog om ersättning?

Kommentar av Jens O

[…] om IPRED, tas upp av V, Fildelning och Upphovsrätt. Med en ett längre inlägg av Erik Josefsson, med i stort sett samma innehåll som i […]

Pingback av Jens O. » Blog Archive » Kan vi lita på medias objektivitet?

Hmmm… 😉

Kommentar av Josef Boberg
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: