V, fildelning & upphovsrätt


Möte med Stim by Micke vK
24 november 2008, 22:22
Filed under: Uncategorized

Imorgon ska vi träffa Stim och höra mer om deras förslag till nytt bredbandsabonnemang. Ska bli intressant: den enda gång jag sett dem presentera förslaget var på moderaternas fildelningsseminarium i våras. Då framstod de som den mest nyanserade av intresseorganisationerna, utan överord och med ett mycket pragmatiskt förhållande till frågan.

Nån som har några bra frågor vi borde ställa? Jag har ett par på lager, framförallt om mätningsproblematiken förstås. Och så undrar jag om de verkligen tror att ett frivilligt abonnemang skulle bli tillräckligt populärt för att dra in några riktiga pengar. Det är svårt att bedöma.

De gjorde en egen undersökning som de själva tolkade som ett stort stöd för modellen. Jag vet inte riktigt om de går att dra några slutsatser alls av de där frågorna, som de är formulerade, men det stämmer åtminstone säkert det finns en hel del betalningsvilja på nätet att hitta. Frågan är om deras modell är ett fungerande sätt. Kan de övertyga folk om att pengarna faktiskt går till deras favoritartister?

Micke

Annonser

6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag skulle vilja veta om det är nån skillnad på STIMs förslag och det EFF har förordat i några år: ”A Better Way Forward: Voluntary Collective Licensing of Music File Sharing”.

En annan fråga är om domen mot SACEM från 14 November påverkar STIM och i så fall hur.

Och sist men inte minst min lilla specialundring om regressiv airtimeersättning 🙂

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)

Du bör förstås fråga om de verkligen tänker sig att tillåta såväl upp- som nedladdning.
Samt vad deras ”kollegor” Sami och Ifpi säger om förslaget.
Och slutligen gärna varför de inte vill stå för en större öppenhet generellt kring hur Stims befintliga pengaströmmar fördelas mellan små och stora artister. För att vara en nästan-myndighet är Stim hermetiskt slutna.

Kommentar av rasmus

Jag håller med om att just en diskussion om fördelningsnycklarna är nyckeln till STIMs legitimitet. Nidbilden av STIM som en kidnappad fackförening måste tvättas bort.

Jag säger som jag alltid har sagt: Folk hade kommit på Kristina från Duvemåla även om den hade varit bra.

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)

Låt detta eventuella abonomang bli som tv-licensen. frivillig att betala för den som vill. å så fall ska den kunna läggas till på bredbandleveranstören. att typ man betalar 100spänn i månaden å då får man utan övervakning ladda hem en låt eller 1000 om man vill.

Kommentar av PROS

Det blev ett intressant möte. Ska hålla er på halster till imorgon med svar på era frågor 🙂

Kommentar av Micke vK

I princip löser inte en sådan hypotetisk lösning något. När man pga mjukvarupatent inte ens får skapa något i format som XViD och x264, eller MP3s med gratis fri mjukvara. Inte heller får man ge ut codecs (avkodare) för dessa format som fri mjukvara. Det kommer fortfarande vara olagligt att kringgå kopieringsskydd osv.
Fördelningen blir dessutom alltid orättvis, radiokanaler måste registrera vad de spelar upp för något och så vidare, dvs det kommer inte gå i ett samhälle där människor är fria att agera själva. Men det är ju inget ok till fildelning hur som helst.

Kommentar av Petter
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: