V, fildelning & upphovsrätt


Ett spännande Stim-möte by Micke vK
26 november 2008, 23:54
Filed under: Uncategorized

Efter en och en halv timmes möte och många, många ställda frågor från vår sida har jag följande att rapportera:

Det visade sig snabbt att Stim gärna ville diskutera IPRED: de var för, med samma argument som andra förespråkare, och förstod inte vad som kunde vara så upprörande med förslaget. Det gick lika lite ihop som vanligt i mina ögon: t ex hade de inget svar alls på hur en lag som är så lätt att kringå ska rikta sig mot någon slags ”storskurkar”.

En sak var ny. De påstod att lagen idag gör skillnad på upphovsrättsintrång på nätet och utanför. Konkret hävdade de att en pizzeria som spelar musik utan tillåtelse blir ett civilrättsligt fall, medan ett företag som begår upphovsrättsbrott på nätet inte blir det. Häpnadsväckande? Det låter fullständigt absurdt, och jag har väldigt svårt att tro att det stämmer. Tyvärr har jag inte haft en sekund över till att kolla upp det än.

Hur som, det vi egentligen var där för var deras förslag till bredbandsabonnemang. Jag försökte få så klara svar som möjligt, men tyckte att det kändes vagt även på de punkter där det inte alls borde behöva vara det. Men vad de tänker sig är en teknisk tjänst som påminner om last.fm. Förslaget handlar alltså inte om ett OK till fildelning av vissa artister oberoende av program.

Samtidigt som de menar om att folk måste kunna göra i stort sett det de gör idag, vill de helst ha någon slags ”rimlighetsbedömning”, som kanske handlar om hur mycket som laddas upp och ner. Om det låter som att jag är oförmögen att tala klarspråk är det för att jag var oförmögen att – trots många frågor – få ordentlig klarhet i hur de tänkte.

Däremot verkade de inte alls fast vid att själva fildelningen måste registreras för att kunna fördela pengarna rättvist. De var öppna för att använda någon sorts analogiunderlag, som de urvalsundersökningar som görs istället för att kaféer ska behöva musikrapportera. Orsaken till att de ville registrera vad folk lyssnade på – inte vad de laddar ner, utan vad de spelar – var framförallt att det skulle ge fördelningen högre legitimitet. Jag är knappast den enda som ser ett problem i att de skulle låsa folk vid inte bara en specifik fildelningsmjukvara, utan till och med en specifik uppspelningsmjukvara.

Jag lade fram tanken att folk helt enkelt själva skulle få välja varje år vilka artister deras pengar ska gå till, men det var förstås för långt från Stims rättvisebegrepp. Det förstår jag helt – däremot tror jag det skulle kunna vara ett sätt att få till ett faktiskt fungerande förslag. Då behövs ingen övervakning, ingen specifik mjukvara, utan bara en juridisk försäkran om att fildelning är OK.

För, jag vill gärna att det ska finnas ett Stim-förslag i debatten. Det öppnar för nya tankegångar. Men det förslag de är inne på konkret öppnar framförallt för invändningar, vad jag kan se. Trasslet skymmer tankegången, och de verkar inte kunna reda ut tåtarna. En del av det är rimligt att de inte löst än, men specifik mjukvara? ”Rimlighetsbedömning” av hur mycket som delas? Och kombinationen med att förespråka IPRED, som inte direkt stärker Stims image?

Även om Stim skulle kunnat få samman sitt eget förslag kvarstår ytterligare en del stoppbommar. Till exempel är Sami helt med på tankegångarna, medan skivbolagen tror att streaming och IPRED kommer att lösa fildelningsfrågan. De ser inget behov av Stimförslaget, och utan dem blir det inget av. De andra nättjänsterna vill för övrigt också helst slippa konkurrensen, förstås. Och så har vi förstås problemet att ett abonnemang som inte inkluderar åtminstone film inte blir särskilt attraktivt.

En möjlig annan lösning de lyfte var en motsvarighet på kassettersättning på PC-datorer. Det såg de dock som en betydligt sämre lösning. Bredbandsskatt, däremot, menade de var ett förslag som var kört i botten.

Jag tipsade om EFF:s förslag, som de inte kände till. Det kanske kan hjälpa dem lite i debatten. Det skulle vara oerhört välgörande om de kunde få ihop argumentationen, men jag har inte så stora förhoppningar om att det ska hända i den närmaste framtiden.

Micke

Annonser

11 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Precis, vi har pratat om det här tidigare.

Det STIM vill skapa är inte ett okej till fildelning. De vill ha en envägsbutik där de har kontrollen, och där någon annan har ansvaret för att förse butiken med intäkter att gå runt.

Det är inte en väg framåt. Det är inte deltagarkultur, det är inte tvåvägskommunikation och det är inte read/write society.

Kommentar av Rick Falkvinge (pp)

Kassettersättning på datorer? Finns det något Stim inte vill ha kassettersättning på?

Och Stim har fel i att det skulle vara någon uppdelning i civilrätt/brottsmål vad gäller pizzeria/nätet.

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

53 § Den som beträffande ett litterärt eller konstnärligt verk vidtar åtgärder, som innebär intrång i den till verket enligt 1 och 2 kap. knutna upphovsrätten eller som strider mot föreskrift enligt 41 § andra stycket eller mot 50 §, döms, om det sker uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, till böter eller fängelse i högst två år.

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

59 § Brott som avses i 57 b § andra stycket får åtalas av åklagare endast om åtal är påkallat från allmän synpunkt. Brott i övrigt som avses i denna lag får åtalas av åklagare endast om målsägande anger brottet till åtal eller åtal är påkallat från allmän synpunkt.    Överträdelse av 3 § eller av föreskrift enligt 41 § andra stycket får alltid beivras av upphovsmannens efterlevande make, släktingar i rätt upp- och nedstigande led eller syskon.

59 § citerar jag för att den visar på att det finns en uppdelning, nämligen där rättighetsinnehavaren anmäler och där den inte gör det. Om Stim funnit det effektivare att driva civilmål mot pizzerior så antar jag att de struntar i att anmäla det. Men möjligheten finns där ändå.

Skillnaden ligger nog snarast i att de behöver använda polis och åklagares möjlighet till intrångsundersökning för att ha möjlighet att leda upphovsrättsbrott på nätet i bevis. Det beror på att de är ute inte efter de digitala pizzeriorna – som rimligen är en sida som säljer något och har musik i bakgrunden. Snarare vill de ha tag i den digitala motsvarigheten till pizzeriornas nynnande kunder. Därav deras push för att själva få sådana möjligheter – och därtill större möjligheter än polis och åklagare.

Kommentar av Mårten Fjällström

1. Precis som Rick skriver så tycker jag deras förslag låter väldigt mycket om en butik som man på ett eller annat sätt ska tvingas handla hos. Vore det inte då smartare att skivbolagen ordnar ordentliga tjänster istället? Alternativt att STIM ordnar en FRIVILLIG tjänst?

2. Jag har för mig att vi idag faktiskt betalar en avgift på hårddisk-utrymme väl? Om så är fallet så är väl det redan en ”kassettavgift”?

3. Deras tankar om att mäta vad folk lyssnar på osv tycker jag är fel. Om jag lyssnar på ett obskyrt litet band så vill jag självklart att de ska få alla pengar jag betalar, om inte annat så av den enkla anledningen att de behöver dem mer än de stora. Alla former av gemensam mätning på detta sättet kommer resultera i mer pengar hos de som redan har och mindre hos de som inga har. Med risk att blanda ihop korten, men det är väl lite motsatsen till vad Vänsterpartiet står för?

Kommentar av WysiWyg

Som WysiWyg sade: om inte alla vi som har en smalare musiksmak kan vara förvissade om att artisterna/musikerna vi lyssnar på är de som stöds så undermineras förtroende för systemet. Och sannolikheten är nog stor att vi går mot en värld med ökad diversifiering så detta är någonting som kommer att accentueras med tiden.

Kommentar av Tor

så om jag lyssnar på mongoliska gurgel sång så kommer stim skicka pengar till dom?

nackdelen med stims förslag är att alla ”idol” personer som är aktuella för dagen kommer få alla röster, vilket inte ger en rättvis spridning.

Kommentar av PROS

Tack för alla kommentarer! Särskilt tack till Mårten för redogörelsen för upphiovsrättslagen.

WysiWyg: Tjänsten är tänkt att vara frivillig.

Kommentar av Micke vK

Det finns integritetsaspekter på att visa organisationer vilken musik man lyssnar på. Musiksmaken kan säga en hel del om en persons politik, religion och sexuell läggning för att nämna något.

Kommentar av Rikard

Sa det detta rakt ut, att det skulle vara frivilligt? Innebär inte det att de faktiskt pratar om att öppna en online musikbutik som ska drivas med skattepengar? (om de nu är skattefinansierade)

Jag vet inte jag, jag misstänker att de kommer vilja kräva pengar på bredbanden hur eller hur.

Kommentar av WysiWyg

Problemet med kassetersättning (privatkoperingsersättningen) som vi har på våra skrivbara CD och DVD-skivor, MP3-spelare, mobiler?, inspelningsbara DVD-spelare och TV-mottagare är att det inte har något med STIM/NCB att göra. Stim har hand om framföranden av verk inte kopiering även om de även kan få ersättning för kopiering. Det är därför omöjligt att få en privatkoperingsliknande lösning för fildelning via Stim.

Datorer har ingen privatkoperingsavgift, det är bara om hårddisken sitter i ens tv-mottagare (set-top box) man får betala avgift för det och då ganska mycket. Den ligger för övrigt på 2.65:- per 4.7GB DVD-R eller DVD+R skiva, det är därför man brukar köpa skivor från Tyskland istället för Sverige. Då för en 300kr istället för 700-800kr för 100 st.

Kommentar av Petter

Den enda vägen framåt är att göra det lätt att göra det rätt för sig. Våra samhällen bygger på den principen, annar skulle inget fungera.

Det fungerar väl inom ”open source”-branschen så det skulle likväl kunna fungera inom andra områden, som musik och film-branschen. Ex-vis en ”donate”-knapp på den webb man besöker, med möjlighet till mikrobetalningar.

De/den som lyckas med det här först kommer också att bli störst inom detta. Här finns utrymme för nyskapande entrepenörer, varsågod!

Kommentar av Dennis Nilsson

[…] är ett förslag i linje med det EFF driver, dvs. ett slags mer genomtänkt Stim-förslag. Det är ett experimentprojekt för amerikanska universitet. Universitetet/studenterna betalar en […]

Pingback av Två bredbandsavgifter « V, fildelning & upphovsrätt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: