V, fildelning & upphovsrätt


Digital försäljning ett luftslott by Micke vK
29 november 2008, 18:12
Filed under: Uncategorized

Panda Magazine intervjuar Mattias Lövkvist från indiebolaget Hybris:

– Hela den här modellen med nio kronor per låt är så fel. Förra året ökade den officiella försäljningen av mp3:or i Sverige med 196 procent. I år planade det ut till femton trots att det finns fler och fler ställen att köpa digital musik på. Varför? Jo, för att bolagen fått förskottspengar från företag som vill sälja storbolagens mp3:or. Music Brigade betalar 35 miljoner för att få tillgång till att sälja storbolagens katalog, som de sedan ska tjäna in på sålda mp3:or. Men de är ljusår ifrån att uppnå det. Ändå räknar storbolagen in förskottspengarna i förra årets försäljning av digital musik.

I praktiken är den digitala försäljningen bara ett luftslott, om man får tro Mattias, som påpekar att 70-80 procent av all försäljning dessutom är ringsignaler.

Det kan förstås bli så att de kommersiella digitala tjänsterna rycker upp sig, tar täten och börjar hitta sätt att hämta in den betalningsvilja som finns därute. Men det är långt ifrån självklart. Mot de stora företagens finansiella möjligheter att plöja ner pengar i en tjänst står fildelningsnätverkens praktiska möjligheter att använda materialet utan att begränsas av ett allt snävare juridiskt utrymme. Det är svårt för en tjänst att släppa ifrån sig en del av kontrollen till användarna utan att det slutar i en halvillegal praxis a la YouTube.

Micke

Annonser

8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

I Sverige är det väl bara iTMS som faktiskt har något värde? Det är dom som har lägst pris, bäst format/kvalitet och störst katalog. Många andra har ju tom gått om kull. Men rättigheter för utgivning är ett helvete och det är ju därför vi inte har t ex iTunes Video Store här eller liknande tjänster med något utbud värt att tala om.

Något helillegalt alternativ som tjänar miljarder som youtube och google ser jag helst inte, hela affärsmodellen med youtube är att folk laddar upp filmer, musik och bilder de inte har rättigheter till värdet skulle vara noll kronor utan detta.

Upphovsrätt behövs framför allt för att ge oss rättigheter, inskränkningar av rättigheter är desto allvarligare och betydligt svårare att motivera. Det måste vara användarnas rättigheter man ser till först, privatpersoner ska ha många fler rättigheter än vad företag har, som det redan är idag på flera punkter. Företag ska begränsas mycket mer pga att är en kommersiell verksamhet där de tjänar pengar. Sen ska även de givetvis kunna ge möjligheten att släppa verk fria.

Kommentar av Petter

Skälet till varför det går åt pipsvängen är helt enkelt för att de försöker föra över sina gamla metoder på internet. Som sagts innan; exemplarförsäljning är död.

En tjänst som för en mindre summa (under 50 kronor iaf) i månaden låter dig ladda ner lagligt, snabbt och säkert musik och film i hög kvalitet (och jag menar HÖG kvalitet, t.ex. FLAC och HD-kvalitet på filmer) fritt och utan DRM-skräp.

Det skulle vara som att tälja guld med en smörkniv. Eller något.

Problemet är att de som äger rättigheterna till de mest önskade produkterna inte vill sälja dem på detta sättet. Och därmed kan tjänsten inte ha det utbud som efterfrågas.

Kommentar av WysiWyg

kan inte låta bli att länka till An anthropological introduction to YouTube när YouTube och olagligheter kommer på tal.

Tydligen är 88% originalmaterial, och det laddas upp 9232 timmar video per dag.

YouTube tjänar rimligtvis inte sina pengar på olagligt material, eller?

Kommentar av Erik Josefsson (medlem i Vänsterpartiet Bryssel)

WysiWyg det vore perfa med musik i FLAC och HD-video i Ogg Theora båda format fria att använda utan patentlicenser och fria att använda i kommersiella produkter. Men som sagt sen när vill företag ha frihet?

Sen finns det självklart bättre alternativ än konkade musiksiter och iTMS (iT plus) för de som vill licensiera sin musik som creative commons. Men det är ju aldrig något företag kommer göra. Och det finns redan många problem med rättigheter sen tidigare som sagt.

Jag skulle gärna betala mer än 50kr för en sådan tjänst om den gav något mervärde. Dock vet jag inte om det vore så kul att betala flera tusen om året för en sådan tjänst, då jag aldrig har konsumerat musik och film för flera tusen om året förut inte ens när man satt på modem hemma och ibland hyrde film. TV-betalar man ju mer för hur som helst (iaf de hushåll som betalar tv-licens). Men skivbolagen vill väl inte ha de där 50kr i månaden eller miljarderna det skulle generera. Det handlar alltså om en omsättning större än deras cd-skivförsäljning som de avstår. Just nu betalar jag dock inte en enda krona på någon tjänst förutom internetabonnemanget. Det måste vara välmotiverat för att jag ska dra ut ett VISA-kort (e-kort) och betala. Tjänsten måste helt enkelt vara bättre än warez. Vilket inte borde vara så svårt, men de krånglar ju till det i allmänhet. Musik är jag dessutom svårsåld på då jag allmänt konsumerar väldigt lite musik och konsumerar en del creative commons-licensierad och annan gratis musik och skulle i princip kunna vara nöjd med det, hobbys delar man ju med sig av. Sen kan ju svenska filmmakare hota att lämna landet bäst fan de vill deras verk lär bli ännu snabbare spritt som warez i andra länder. Sverige är en liten marknaden och det kommer vara svårt att få en 20-40-tals miljoner film att gå ihop sig oavsett lagar och spridning som warez. Det är ju de spelregler vi alltid haft. Sen kan man ju se på det hur som helst, det är ingen som tjänar pengar på om tankar något som warez, men glor jag på inspelat material av något skit någon tankat upp på youtube så nog fan tjänar någon pengar på den verksamheten. Sen cachar dom torrentfiler hej vilt. Ensamrätt på exemplarframställning har dom fortfarande med undantag för google, det är ingen som tillåts sälja varken fysiska eller digitala pirat-kopior av skiten även om det låter som det vore annorlunda.

Kommentar av Petter

Erik självklart tjänar dom pengar på illegalt material även folks egna ”originala” filmer innehåller upphovsrättsskyddade bilder och musik alltså material de inte har rättigheter att använda. Även din egna semestervideo som du lagt på musik på får du inte tanka upp på youtube. Inte enligt svensk lag iaf. Han berör inte argumentet om det är illegalt material eller inte, utan han bevisar min tes. Videoklipp med musik som de inte har rätt att publicera. Det är hans första exempel hör jag nu. Detta är inte tillåtet av STIM.

Kommentar av Petter

Påstod aldrig att filmerna inte var originella, utan bara att det är klipp och komponeringar med material de enligt upphovsrätten inte har rätt att använda. Det var hela min poäng, för det just det som är affärsidéen med Youtube även om mycket rena piratkopier av vissa saker dyker upp också, precis som på google video innan även om google video hade större frekvens av piratkopiera fullängdsverk. Just därför som piratkopierat längre material är indelat i massor korta klipp, youtube kom med 10 min gräns (innan det blev google) för att det över 10 min var warez. Men det under 10 min är lika brottsligt det med i princip.

Kommentar av Petter

Petter: Jag högg bort en kort släng du gjorde som pajade din i övrigt mycket sakliga argumentation 😉 Tack för övrigt för en rad intressanta kommentarer! Har läst dem med stort intresse.

Kommentar av Micke vK

Det är ok. Meningen är ju trotts allt att få ut argumentet 🙂

Jag gillar inte företags dubbelmoral eller dubbelmoral över huvudtaget. Även om jag nu använder youtube så tycker jag det och bonniers feber.se är bra exempel på sidor som varken bryr sig om upphovsrätt eller seriös utgivning. Tycker inte det hör hemma i kommersiell verksamhet. Gillar inte idéen att vissa får bryta mot lagen. Andra blir ju trotts allt fällda för tryckfrihetsbrott etc. Nu gillar jag onlinekultur och dess möjligheter, men jag ser inte varför företag ska hjälpa till med något som inte är lagligt.

Kommentar av Petter
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: