V, fildelning & upphovsrätt


Ner med biblioteken! by Micke vK
4 december 2008, 13:09
Filed under: Uncategorized

Cissi Elwin Frenkel och Håkan Tidlund från Svenska filminstitutet argumenterar för nedläggning av biblioteken:

Men vi ska heller inte lära och lura en hel generation att kultur och film är gratis och att man inte ska betala för sig. Det är enkelt och okomplicerat och lätt att förstå och stämmer överens med de allra flesta människors egen moral.

Precis, hur skulle det se ut! Till och med i skolorna har de nästlat sig in, biblioteken, och lär kidsen att böcker, cd-skivor är film är nåt man bara kan ta del av så där rätt upp och ner, utan att betala. (Notera: Utländska författare får inte ens biblioteksersättning. Författare och musiker kan inte säga nej.)

För övrigt visar Filminstitutets statistik att antalet svenska filmer som haft premiär ökat trendmässigt under 2000-talet:

2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001
29 44 44 36 27 21 25

(Källa: Filmåret i siffror 2007)

Micke

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Man blir så trött på dessa [edit: personer 🙂 /Micke] som ser en liten tjuv i varje kotte som tar del av GRATIS mediainformation.

Micke:

1. Handlar nedladdning/bibliotek egentligen om dålig moral bland folk eftersom man eg. inte vill betala för det man nyttjar?

2. Har du skrivit ngt inlägg om hur vi kan ge ersättning till upphovsmän utan avgifter eller IPRED-övervakning? Hänvisa till det gärna!

3. Är det stöld att ladda ned utan att betala och vem drabbas egentligen: artisterna eller bolagen?

4. Är det artisterna som får större delen av inkomsterna från försäljning eller är det bolagen? Varför blir artisterna såpass upprörda om det är bolagen som tar hem vinsterna?

5. Hur många fildelar i landet? Är det 1 miljon eller färre?

Kommentar av Robban

6. Kan fildelning likställas med snatteri/stöld som herrskapet i artikeln ovan påstår?

Kommentar av Robban

Jag är inte Micke, men svara ändå:
1. Personligen betalar jag gärna för det jag vill äga, däremot inte för det jag provar. Det är dessutom musiken jag vill äga, aldrig CD-skivorna som bara tar plats och samlar dam.
3. Ur ett juridiskt perspektiv är det inte stöld, det är ett intrång på en rättighet, nämligen den att bestämma om och hur ditt verk kopieras. Vid en stöld fråntas ägaren sitt exemplar, vilket ju inte är fallet vid kopiering – jämför att stjäla eller att klona en häst. Så vitt jag kan utläsa av statistiken så är det bolagen som tjänar på rättigheterna, utom i ett fåtal fall där artisten är så känd att korvörena tillsammans faktiskt spelar roll. (Nu kan ju förstås även små pengar spela roll – men inte i jämförelse med skadan som lagen medför).
4. Bolagen. Därför att artisterna av lätt förklarliga skäl känner sig förnärmade över att deras lagliga rättigheter överträds och därför att de ser det här, inte som möjlighet till ökade inkomster, utan hårdare straff mot dem som kopierar och sätter likhetstecken mellan immaterialrätt och IPRED.
5. Piratebay registrerar 2.2 miljoner unika IP-adresser varje vecka
6. Se punkt 3.

Kommentar av Sophia Blomqvist
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: