V, fildelning & upphovsrätt


Folk vill avkriminalisera fildelning by Micke vK
6 december 2008, 18:00
Filed under: Uncategorized

De flesta hade inte velat ha IPRED-lagen ens om den varit rättssäker. På TV4:s fråga om domstolar ska lämna ut namnet på folk som har fildelat, som om det var okomplicerat att veta, svarar 66 procent nej och 21 procent ja.

Motståndet är jämnt mellan kön, ålder och politiskt block. Notera dock att bara de som använder internet har tillfrågats. Tidigare undersökningar har visat att pensionärer är betydligt mer negativa än yngre till dagens nätpraxis.

En bakomliggande orsak till det här är att 59 procent svarar nej på frågan om det ska vara ”straffbart att ladda ner film och musik från Internet för eget bruk utan att betala för det”. 26 procent svarar ja.

Micke

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Med risk för att vara petig. Ipred innebär att det _blir_ avkriminaliserat att fildela (nästan), det blir ju ett civilmål. Inget straff utgår utan bara kostnader för rättegång och ersättning för ”orsakad” ”skada”. Så länge det inte står i brottsbalken är det inte kriminaliserat.

Kommentar av Mumfi

Nja, Ipred betyder väl bara att det _kan_ hanteras som ett civilmål? Det gamla vanliga förfarandet finns ju kvar.

Kommentar av Micke vK

De får nog acceptera att det har normaliserats och får lösa det med en ersättning till t ex Copyswede istället för STIM som ni varit i diskussioner med. Vad som inte normaliserats är fysiska piratkopior och kommersiell användning som bryter mot upphovsrätten så nog kan de bygga en fungerande affärsmodell iaf.

Vi behöver även en ”fair use” klausul så vi tillåts använda material när det är rättvist och även i icke vinstgivande material. Som de har i USA även om den urholkats.

Kommentar av Petter
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: