V, fildelning & upphovsrätt


Svar om fildelning by Micke vK
7 december 2008, 19:43
Filed under: Uncategorized

Vet inte riktigt hur intressant det här är, men jag besvarade just ett brev om hur vi kan vara för fildelning. Se det som ett argumentationsexempel:

  • Du skriver att mindre bolag och artister går på knäna. Vad som är uppenbart är att det pågår en ganska dramatisk strukturomvandling. Om kultursektorns inkomster som helhet minskar eller inte är svårt att svara på. Min och vänsterpartiets utgångspunkt är att kultursektorns andel av ekonomin borde öka, och den huvuduppgift vi håller på och arbetar med i VFU-gruppen är just att förbereda förslag som kan leda dit.
  • Vi tror inte att förbudet mot fildelning ökar kultursektorns inkomster. Det hindrar helt enkelt inte folk från att fildela, precis som ett förbud mot CD-kopiering inte skulle leda någonstans. Ett förbud med så hårda straffsatser som inte tillämpas på mer än ett slumpvist utval fåtal blir orimligt.
  • Åsikterna är splittrade om fildelning även bland kulturarbetare. Se till exempel opinionsundersökningen i Sydsvenska Dagbladet.
  • Betalningsviljan för kultur finns där. Den tar sig många uttryck. Ett av dem är att det finns ett politiskt utrymme för att föreslå reformer som tillför kultursektorn pengar, och vi kommer försöka se till att föra upp sådana förslag på dagordningen. Till skillnad från IPRED skulle det tillföra faktiska inkomster till kulturekonomin.
  • Du skriver om att staten inte borde ”städa upp efter ett oetiskt beteende”. Vad tycker du om att staten införde biblioteksersättning efter kriget, för att löst kompensera författarna för den uteblivna försäljning lånen innebar? Det är ett av de historiska spår vi tittar på just nu.
  • Vi menar ju att fildelning inte är ett oetiskt beteende: när Niklas Strömstedt lägger upp YouTube-videor eller Per Gessle ger sina musiker kopior på den musik han vill att de ska inspireras av är det inte med något ont uppsåt. De använder helt enkelt tekniken till det den är avsedd för. Utmaningen är inte att stoppa kopieringen, utan att se till att kulturekonomin står stark.
  • Det är förstås fullt begripligt att du inte tycker om att folk kopierar dina verk, och att du därmed tappar kontrollen. Men lika lite som vi kan stoppa folk från att kopiera CD-skivor eller låna ut böcker till varandra, lika lite kan vi stoppa fildelningen. I den meningen är fildelningsdebatten överspelad: den intressanta frågan är hur framtidens kulturekonomi ska se ut, givet en fortsatt ökande fildelning.

För övrigt har jag suttit en del med biblioteksförslaget under helgen. Det är ett typiskt sånt spår som kommer kunna dra nytta av den kollektiva granskningen på nätet, men innan jag låter er andra slå klorna i det vill jag rett ut framförallt det juridiska. Diskussionen blir bättre om den inte börjar från noll.

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Utmaningen är inte att stoppa kopieringen, utan att se till att kulturekonomin står stark.

Det där var ett citat värt att komma ihåg! Väl talat!

Hade varit intressant att se brevet du svarade på också!

Kommentar av Johan Ronström

Note to self: Lily Allen är ytterligare ett exempel på fildelningsmotståndare som själva gått över den juridiska gränsen:
http://torrentfreak.com/lily-allen-deletes-pro-copyright-blog-and-ends-career-090924/

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: