V, fildelning & upphovsrätt


Rättshjälp för fildelare by Micke vK
9 december 2008, 20:36
Filed under: Uncategorized

André Rickardsson fortsätter driva rättssäkerhetslinjen, nu ännu mer konkret:

– Finns det dem som tycker att de blivit påhoppade på något sätt så ställer jag mig till förfogande med rådgivning – och om det behövs med en opartisk utredning – och givetvis också som expertvittne för att bemöta antipiratbyråns och Ifpi:s påståenden, säger André Rickardsson.

En motsvarande utredning kostar enligt Rickardsson normalt sett 75 000 kronor, och för företag ett par hundra tusen kronor – men nu ställer han alltså upp utan att ta emot ersättning.

Det här är ett oerhört stort steg framåt i rättssäkerhetsfrågorna kring fildelningsdebatten. Det avgörande om lagen väl klubbas är att undvika den utdragna danska historien:

Det tog närmare åtta år, ett självmord och tusentals uppskrämda människor som betalade miljoner de inte hade behövt att betala. Men nu har vi äntligen fått prejudikat som säger att man inte kan peka ut vem som begått upphovsrättsbrott enbart med hjälp av ett ip-nummer.

För att inte hamna där behöver de första som får utpressningsbrev i Sverige veta vad de ska göra, och ges den praktiska möjligheten att stå upp för sin sak. Därför är det här utspelet om en viss rättshjälp ett stort steg framåt.

Det borde förstås inte behöva vara så att någon ska behöva lita på en engagerad experts frivilliga hjälp för att få en korrekt domstolsprocess, men det är där vi hamnat i fildelningsfrågan. Som André Rickardsson själv säger i intervjun: ”I just fildelningsmål verkar det som om alla tappar huvudet”.

Som ett exempel på hur det kan gå att – i vissa lägen – tjäna pengar på gratis vill jag rikta en uppmaning till alla som behöver konsulthjälp med IT-säkerhet: fundera på om inte Bitsec är företaget för dig. Där vet du att en del av det du betalar går till att försvara folk mot juridiska godtyckligheter i IPRED:s spår. Det är ett konkurrensargument så gott som något.

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: