V, fildelning & upphovsrätt


Ifpi vill göra intrångsundersökningar by Micke vK
18 december 2008, 23:40
Filed under: Uncategorized

André Rickardsson tipsade om Ifpi:s ansökan till Datainspektionen om förlängt undantag från personuppgiftslagen. I slutet av brevet, avsnitt 3.4, är de mycket tydliga med att ett av syftena med att samla informationen – liksom med att begära informationsförelägganden – är att begära intrångsundersökningar och interimistiska åtgärder.

För intrångsundersökningar i bostäder krävs ”allvarliga immaterialrättsintrång” enligt förarbetena. Hur stor är risken att fildelning skulle kunna räcka för det? Jag vet inte, och jag vet inte heller hur hårt kraven är ställda för interimistiska åtgärder. 

Ifpi vet i alla fall vad de vill, och de fortsätter med sin hårda linje. Det har den stora fördelen att fluffet om att mediabolagen kommer att visa ansvar dras bort från debatten. Det är för att regeringen inte tog tag i de frågorna på allvar i propositionen som frågan om det är möjligt att gå så hårt åt musikfildelare nu står öppen.

Beatrice Ask borde få frågor om det här. Det vore också intressant att höra Johan Linanders reaktion på Ifpi:s formuleringar.

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Ledsen att krossa din bubbla, men det där är inga nyheter direkt. IFPI och deras hangarounds har redan visat sina färger många gånger om, och de har alltid varit väldigt tydliga med att de inte tänker hålla igen det minsta.

Och detta har inte hindrat Ask från att hävda att ”industrin” ska sköta sig.

Eller med andra ord; jag betvivlar att du kommer få någon av de jönsarna att öppna ögonen.

Kommentar av WysiWyg

Att Ifpi i allmänhet kör hårt är ingen nyhet, men att de är inne på att begära intrångsundersökningar mot privatpersoner är det. Ingen har tidigare sagt det uttryckligt vad jag vet, och därför har regeringen kunnat vifta bort det.

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: