V, fildelning & upphovsrätt


Nytt år, nya nyheter by Micke vK
9 januari 2009, 11:49
Filed under: Uncategorized

Nytt år och dags att starta bloggandet igen. Den senaste tiden har det känts lite futtigt med fildelningsfrågor: bomberna faller återigen i kolonierna.

Rädsla för muslimer är ett rasistiskt bräckjärn som används för att bryta upp medborgerliga rättigheter, här hemma liksom i USA och Storbritannien. Den som hejar på den israeliska statens summariska avrättningar i namn av att försvara demokratin, kommer förr eller senare hitta skäl att driva samma spår på hemmaplan. Är inte palestinierna människor med rättigheter, vem är det då?

Hade 2008 års vapengömma funnits hos någon som växt upp med muslimska snarare än kristna traditioner, skulle vi redan ha testat kombinationen terrorlagar och islamofobi fullskaligt även i Sverige. Försvaret av medborgerliga rättigheter måste formera sig innan vi kommer till en sån punkt.

Jag vet inte vad vi kan göra bäst för att försvara palestiniernas rättigheter. Många andra vänsterpartister skriver bra i frågan. Men en slutsats tror jag behöver dras i försvaret av nätfriheten: för att kunna bryta upp vågen av terroristlagstiftning måste vi dra fram hela den smutsiga byken av kolonialism i Mellanöstern, och visa att de som står för antiterrorlagarna också är de som står för den storskaliga terrorn. Vi måste kunna prata om att riskerna med ökade statliga befogenheter är reella – inte bara hypotetiskt läskiga om Sd en dag tar makten – bland annat för att de stater vi lever i gång på gång visar sig kapabla att stödja grova förbrytelser. Ett fritt nät, med möjligheter till anonym publicering, är viktig inte bara i Singapore utan också här i Sverige.

Gå på demonstrationerna imorgon lördag. Är du i Göteborgstrakten: kl 13 är det en demonstration mot FRA. datalagringsdirektivet, IPRED och ACTA som går från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Den verkar mycket välorganiserad!

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: