V, fildelning & upphovsrätt


Två lästips by Micke vK
19 januari 2009, 1:44
Filed under: Uncategorized

Vi hade ett möte i VFU-gruppen nyligen, där vi bland annat diskuterade digitala bibliotek. Det är ett gäng frågeställningar som dyker upp när vi försökt konkretisera hur det skulle kunna fungera: mer om det i februari!

Erik Josefsson var också och hälsade på, och berättade om IPRED2 m.fl. spännande otäckheter som ligger i pipelinen i EU. Det är nu det behöver hända saker om vi ska undvika fler lobbypräglade direktiv, men det är enklare sagt än gjort. Ett bra initiativ Erik tagit är ett förslag på en interpellationsfråga, så att vi åtminstone kanske kan få reda på lite mer om vad som överhuvudtaget händer.

Att demokrati kräver ett EU-motstånd blir självklart när man ser på såna här konkreta frågor: vi vet inte ens vad som diskuteras, och det beror på att det blir lättare att köra över folk på det sättet.

Två lästips:

1. Copyriot skriver om strategierna i Ifpis senaste Digital Music Report:

Det låter inte precis som att Ifpi ser Spotify och Last.fm som några framtida intäktskällor. Däremot verkar man se en nytta i att under en övergångsperiod öka toleransen för reklam bland alla de hopplösa fall som aldrig kommer att betala specifikt för digital musik. Man anar att Ifpi gärna ser att dessa börjar använda Spotify, men för den skulle inte vill låta tjänster som Spotify överleva under någon längre tid. Helst vill man fösa över lyssnandet till mobiltelefonerna och in i andra “bundlade” tjänster. Ifpi har idag samordningen och befogenheterna att agera så strategiskt om de vill. De sitter, som sagt, med kniven på Spotifys strupe. Därmed inte sagt att de tänker hugga till. Men de har alla möjligheter att invänta framväxten av en kundbas, för att sedan själva lansera en liknande tjänst i mobiltelefonerna medan man tvingar Spotify att långsamt försämras i hopp om att kundbasen ska migrera över till en mer lättkontrollerad plattform.

2. Om mediabolagen får som de vill kommer Nya Zeelands internetabonnenter kunna bli avstängda från nätet på blotta anklagelsen om att de begått upphovsrättsbrott. Det vore onekligen välgörande om någon av IPRED-förespråkarna i Sverige kunde tänka sig att kommentera den här sortens ”vart är vi på väg”-frågeställningar. Tycker t ex Antipiratbyrån, Stim eller Förläggarföreningen att det här är orimligt?

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: