V, fildelning & upphovsrätt


Alla ungdomsförbund stödjer fildelning by Micke vK
11 februari 2009, 20:14
Filed under: Uncategorized

Jag hade missat det, men såg det nu i efterhand hos Rick Falkvinge (pp): KDU har nu som sista ungdomsförbund tagit ställning för en legalisering av fildelningen:

– Det är dags att Sverige får en tidsenlig upphovsrätt anser KDUs förbundsstyrelse som har beslutat att förespråka att all icke-kommersiell kopiering av upphovsrättsskyddat material ska vara tillåten. Dagens lagstiftning är inte hållbar och går i en riktning som inte är rimlig med hänsyn till verkligheten, säger David Högberg, kulturpolitiskt talesman.

Grattis! När till och med de konservativa börjar hitta rätt, då känns det som debatten har passerat zenit. Vi får väl se om det stämmer. David Högberg skriver så här om hur han själv kom fram till ställningstagandet: 

För min del är ställningstagandet i denna fråga ett resultat av en längre process där jag har gått igenom de argument, den historik och den forskning som finns på området. Min spontana ståndpunkt innan jag faktiskt spenderade mer tid med frågan var att tänka att upphovsrätten är viktig, alltså kan vi inte tillåta att den raseras. Dock utan att ha någon aning om hur man skulle kunna lösa de inneboende motsättningar som finns i dagens system.

I slutändan så har dock ingen kunnat ge mig ett förslag på något som ens tangerar en lösning utan att fildelning m.m. blir tillåtet, samtidigt som allt det underlag som jag kan ta del av gör det rätt tydligt att en sådan legalisering dels inte är till men för kulturproduktion och annan produktion som är beroende av upphovsrätten och dels på ett extremt positivt sätt möjliggör tillgängligörande av kultur och kunskap som annars skulle försvinna i historiens töcken.

Det är jag som fetat. Precis det där är fildelningsmotståndarnas stora problem: de saknar en sammanhållen, någorlunda heltäckande argumentation. Den som letar efter svar på de uppenbara frågorna om gränsdragningar, straffskalor, praktiska resultat och så vidare hittar fortfarande inget.

Är det nån läsare här som inte håller med, så visa mig gärna var jag kan hitta en sådan helhetssyn. Det skulle vara bra för debatten.

Micke

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Micke, vet du varför det är så tyst från (v) kring den aktuella IPRED-omröstningen och tpb-rättegången? När partiet har en unikt progressiv och folklig ståndpunkt i en brännhet fråga vore det väl en no-brainer med någon form av medieutspel, eller?

Kommentar av Anders

Det beror nog främst på att partiet saknar institutioner som kan ta tag i frågan. I riksdagsgruppen hamnar frågan på Näringsutskottet, dvs. Kent Persson. Han har samtidigt ansvar för småfrågor som Saab, Volvo, kärnkraften, småföretagens likviditetsproblem i bankkrisens spår… och så vidare. Så funkar det för ett litet parti. Han gör sitt bästa, men fildelningen är inte den enklaste fråga att driva för den som inte kommer in i den via år av egen fildelning. Kalle Larsson, Lars Ohly och Alice Åström har gjort inhopp i debatten, men det är inte direkt så att de har några oceaner av tid de heller.

Kommentar av Micke vK

Det är ju förståeligt. Men det behöver ju inte vara svårare än att någon *host* du *host* skriver en debattartikel som utgår ifrån kongressbeslut och lagda motioner och sedan skriver Ohly eller någon annan under och det går säkert att få in någonstans, Newsmill t.ex. är ju rätt hajpat just nu.

Kommentar av Anders
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: