V, fildelning & upphovsrätt


Tre saker som händer by Micke vK
22 februari 2009, 14:32
Filed under: Uncategorized

1. Pirate Bay-rättegången händer, förstås. Erik Berg skriver bra om det, och ni har säkert redan hittat ett favoritsätt att följa rättegången/pjäsen.

2. Vi i VFU-gruppen var på verksställande utskottet i fredags. Mitt förslag var att göra digitala bibliotek till den huvudsakliga kultursatsning vi vill göra i samband med fildelningsdebatten – ska skriva mer konkret om det här senare. Ann-Mari menade att det behövdes något annat också, och var inne på någon slags bredbandsskatt/CopySwede-lösning. VU bordlade frågan tills vidare. Ann-Mari kommer ta fram ett mer konkret förslag till nästa VFU-gruppsmöte. Jag har svårt att se hur det ska gå att få ihop utan att fastna i samma problem som med kassettersättningen och fler därtill, men med ett konkret förslag finns det åtminstone något att diskutera kring.

3. Den tunga saken som händer är egentligen ACTA. Erik Josefsson med flera – en samling av kritiker över partigränserna jag hoppas vi kommer se mer av – har skrivit en kort och klargörande debattartikel i SvD som visar på det absurda i att det här är en icke-fråga i den offentliga debatten.

Ett nytt internationellt avtal är på väg att ge tullen behörighet att genomsöka mediaspelare i jakt på piratkopierat material. Resenärer kan komma att uppmanas lämna över MP3-spelare, bärbar dator och mobiltelefon för kontroll vid utlandsresa.

Avtalet som ger tullen sådana befogenheter har inte debatterats i Sveriges riksdag, har inte prövats i lagrådet eller andra remissinstanser och har inte diskuteras i medierna. Myndigheter, organisationer och medborgare har inte fått möjlighet att ta ställning till detta nya regelverk i en öppen debatt.

En talesman för Bush-administrationen gjorde i höstas gällande att innehållet inte kommer att göras tillgängligt för allmänheten förrän parterna godkänt avtalstexten. Om Obama-administrationen, liksom tidigare Bushs, har den inställningen kan det komma att bli omöjligt att besluta om ACTA på ett demokratiskt sätt.

Bollen ligger hos regeringen, och de måste pressas på hur de ställer sig till ACTA-processen. Erik Josefsson slår för övrigt också ett slag för att vara optimistisk vad gäller möjligheterna att stoppa datalagringsdirektivet, med goda sakargument. Det behövdes!

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: