V, fildelning & upphovsrätt


Energi till att se framåt by Micke vK
7 mars 2009, 11:42
Filed under: Uncategorized

Martin Hofverberg skrev ett bra inlägg i torsdagens Flamman, med rubriken ”Känner ni inte igen en folkrörelse?”. Slutsatsen:

Nej, vänsterpartiet ska inte sluta tröska vård, skola och omsorg. Vi ska stå med en fot fast förankrad i vanliga människors vardag med de bekymmer och glädjeämnen som hör därtill. Men, det är väl ändå inte för mycket begärt av vänsterpartiet att bli den seriösa, marxistiskt analytiska och framåtblickande rösten i de frågor som Piratpartiet för närvarande beslagtagit som sina?

Det borde inte vara det. Här finns en rad djupt politiska frågor om juridik och teknik som har en helt avgörande betydelse för framtiden, men diskussionen fastnar i ett långdraget ”då-skulle-det-ju-inte-funka-som-förr?”. Det behövs en högre intellektuell nivå än så. Det funkar inte som förr idag (kanske gjorde det inte det då heller), och det är förbannat bra.

Energin från den i praktiken icke-diskussion fildelningspaniken är skulle behövas för att ta fram just en framåtblickande politik. Knyt ihop en analys av varför dagens kapitalism gör ett så stort nummer av upphovsrättsfrågan, bygg upp en marxistisk syn på patent, börja spåna på vilka delar av den tekniska utveckling som kan vara politiskt heta för vänstern.

Piratpartiet är ett utmärkt val för den som har en borgerlig grundsyn. De representerar i mina ögon en ny, progressivt syftande liberal strömning, i en tid där fler bomber över oljeländerna har blivit det definierande kravet hos de gamla. Att vi bara just kommit ifatt deras politikutveckling, trots alla de verktyg vi har från vänsterns alla byrålådor, visar att vi haft blicken lite för fast på gårdagens politiska situation.

Micke

PS. Bonus: klossar som gränssnitt – ytterligare ett steg för den humanistiska tekniska förståelsen.

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

If you can´t beat them, join them… ;o)

http://www.piratpartiet.se

Kommentar av Janne
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: