V, fildelning & upphovsrätt


Teknikskräck och fildelning by Micke vK
14 mars 2009, 20:04
Filed under: Uncategorized

Uppdatering långt senare: Via Ali Esbatis blogg hittar jag en andra artikel av Kajsa Ekis-Ekman, som inte har det minsta med teknik och upphovsrätt att göra, men som får mig att ångra den utskåpande tonen i det gamla blogginlägget nedan. Precis det där med Arena har jag också grunnat på, men först nu sitter alla orden på plats.

– – – – – – –

Rasmus Fleischer skriver bra om sammanhanget bakom Pirate Bay-rättegången i senaste Arbetaren. I samma nummer, ett par sidor senare, skriver Kajsa Ekis Ekman under rubriken ”Den ensamme fildelaren”, en artikel som matchar alla teknikskräckens kännetecken. Huvudpoängen är att arbetet mot FRA och IPRED är en nyliberal hjältesaga ”som tar över den roll som tidigare varit avsedd för kollektiva politiska rörelser.”

Det är svårt att veta var man ska börja, men två enkla poänger räcker för att punktera resonemanget:

a) att fildelningsförespråkare av alla schatteringar har varit de första att ta sitt engagemang till sociala rum AFK: klassiska demonstrationer, fysiska möten, bussar.

b) att det slår lika högt på osocialitetsskalan att skriva i papperstidningen Arbetaren som att skriva på nätet.

Teknikskräcken karakteriseras avsin fullständiga blindhet för all teknik som inte den ”senaste”. Förslaget att komplettera rätten att låna ut eller sälja vidare ett verk med en rätt att också tillgängliggöra det bemöts konsekvent som om hela upphovsrätten som sådan stod på spel. Upphovsrättsdebatten förs som om nätets tillkomst markerar en historisk punkt där upphovsrättsmannen för första gången tappar kontrollen över sitt verk.

För att bygga upp en relevant vänster, måste vi aktivt göra upp med den teknikskräck som började förpesta samhällskritiken i samband med de politiska nederlagen på 1970- och 80-talet.

Ett ställe där den lever kvar är i kulturpolitiken. Fortfarande kan folk som ser sig som progressiva få för sig att vissa ”tekniska” kulturformer är mindre riktiga än andra, vilket hänger ihop med en kultursyn som är exkluderande i allmänhet. Jag skriver om det i senaste Flamman. Debattartikeln bygger på den kritik jag tog upp i ett remissvar till det kulturpolitiska programförslaget.

Micke

Annonser

7 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Tack vare en kommentar på min blogg, så har jag faktiskt läst den där artikel av Kajsa. On line… 🙂

Kommentar av Björn Felten

Oops! Min föregående kommentar innehöll två länkar, så din blogg klassade den som spam, right? Du vet väl att det går att öka antalet tillåtna länkar?

Kommentar av Björn Felten

Tack för tipset, Björn! Nån dag ska jag kika på hur spamfiltret funkar.

Kommentar av Micke vK

Det är förmodligen hit du skall söka dig, Micke:

Webadministration > Inställningar > Diskussion > Kommentarmoderation > Lägg en kommentar i kön om den innehåller mer än XXX länkar. (Kommentarspam innehåller ofta ett stort antal länkar.)

Kommentar av Björn Felten

Tack, fixat!

Kommentar av Micke vK

I början av 1800-talet var det ludditerna som var teknikrädda, idag är det framförallt kultureliten, se Kaj Schuelers kolumn i SvD Kultur idag rubricerad Lagbrytarna har initiativet.

Kommentar av farmorgun

[…] Hadley-Kamptz, Daniel Brahneborg, MinaModerataKarameller, Jens O., Zac, Zac, Beneath a Steel Sky, Mikael von Knorring, Farmor Gun, Dick Erixon, Svensson, Ting och Tankar, Per Pettersson, Micke, Free and thinking, […]

Pingback av Fem års skyddstid räcker « Christian Engström (pp)
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: