V, fildelning & upphovsrätt


Två bredbandsavgifter by Micke vK
21 april 2009, 8:44
Filed under: Uncategorized

Tobias Nielsén på bloggen Kulturekonomi ger två tips på bredbandsavgift-förslag:

Choruss är ett förslag i linje med det EFF driver, dvs. ett slags mer genomtänkt Stim-förslag. Det är ett experimentprojekt för amerikanska universitet. Universitetet/studenterna betalar en fast summa per månad för ett löfte från skivbolagen att få ladda ner musik hur de vill utan att bli stämda för det. Pengarna fördelas via en fristående organisation där även indiebolagen ska få någon sorts representation.

Problem 1A med såna här förslag, mätandet av vem pengarna ska gå till, besvaras så här:

Institutions make a reasonable effort to estimate the number of downloads per song

  • Might monitor traffic through a cache
  • Statistical sampling OK
  • Determined by the campus
  • Experimentation encouraged

Ingången är alltså nån sorts övervakning av studenternas nätkommunikation i allmänhet. Det känns ju inte som nån särskilt bra väg framåt, men de verkar ha en öppen inställning och vem vet – kanske går det att experimentera fram något som fungerar?

En tanke skulle kunna vara att bara hämta data från en del av trafiken som studenterna själva säger är OK. Studenterna kan få tillgång till en särskild BitTorrent-klient där de kan klicka på och av att nedladdningarna registreras, och därmed stödja sina favoritartister. Det är inte alls otänkbart att tillräckligt många studenter skulle använda den klienten frivilligt för att det skulle kunna fungera som ett grovt fördelningsunderlag. 

Isle of Man har vi tagit upp här förut, men kolla in den här intervjun med deras e-business advisor:

Det verkar som att det inte är en bredbandsskatt de pratar om egentligen – fildelningen ska ju fortfarande vara olaglig – utan samma sorts deal som Choruss men på statligt initiativ.

Det finns förstås en rad invändningar att resa mot de här förslagen, men jag tror det är bra att det experimenteras. Vi kan se dem som ett tecken på att segern ligger i horisonten: skivbolagen hade aldrig varit intresserade av det här om det inte hade varit för framgångarna i fildelningspraxis.

Micke

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Om man alls ska samla statistik på användarnas egna datorer så verkar det rimligare att använda antalet lyssningar/tittningar snarare än antalet nedladdningar. Det förra torde ju vara än bättre värdemätare, inte sant?

Kommentar av Tor

Jo, det skulle ju också kunna fungera! Men i vilket fall skulle det bli mycket grova underlag av det, så de skulle få räkna med att ha ett flexibelt rättvisebegrepp 🙂

Kommentar av Micke vK

Hmmm, men det är ju en generell fildelningsskatt som just storbolagen vill ha om man läser vad de säger. Helt enkelt därför att de vet att en sån lösning kommer de att kunna dominera och styra. En klient med fri röstning är alltför lättmanipulerad. Man måste räkna med att alla såna här försök kommer att utsättas för påverkan – med lite scripts kan man simulera en jävla massa lyssnare.

Kommentar av Wilhelm Reuch

WR: Kan du inte posta lite länkar? Jag har aldrig sett dem utrycka sig åt det hållet, än mindre agera.

Fri röstning tror jag skulle funka utmärkt så länge som det finns ett sätt att koppla det till person, så att samma person bara kan ”rösta” ett visst antal gånger. Det är inte så klurigt – varje användare får en kodnyckel med sin mjukvara. Då skulle det krävas att man kommer åt andras kodnycklar i stor skala för att kunna fuska. Det blir alldeles för bökigt för att vara värt det, och även om du lyckades skulle det synas helt övertydligt i resultatet att nåt är skumt.

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: