V, fildelning & upphovsrätt


Tema feelgood i fildelningsdebatten by Micke vK
23 april 2009, 13:27
Filed under: Uncategorized

Läser man de senaste nyheterna i följd ser de ut som en ny, högst progressiv film av Lukas Moodysson:

1. Anders Widén skriver om hur han, som nybörjare med noll koll, lägger fram sina förslag på upphovsrättskritiska motioner till s-kongressen för Östersunds Arbetarekommun.

2. P3 Nyheter gör sitt journalistiska jobb, vilket i bästa fall kan leda till att Pirate Bay-föreställningen drar första akten från början.

3. Copyriot genomför ett intellektuellt lustmord på Konstfacks tilltag att låta en jurist förhandsgranska elevernas konst.

4. Lage Rahm (mp) startar en fond för att försvara de första som råkar ut för IPRED-lagen.

Micke

Annonser

10 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Det är coolt när det rör på sig så här!
Jag älskar copyriots surrealistiska text om konstfack, för den har jag hunnit läsa, nu ska jag försöka hinna checka P3-nyheterna det länkas till ovan!

Kommentar av Anders Widén

Anser du/ni att piratpartiet är blåa/nyliberala?

Kommentar av Kristoffer

Anders: Ja, det är hårt coolt! 🙂 Bra jobbat!

Kristoffer: Av det jag sett tycker jag den bild de själva ger verkar stämma bra: deras medlemmar har väldigt olika bakgrund, och argumenterar för samma förslag från olika perspektiv. De förslagen är ju sånt vi i Vänsterpartiet håller med om – men det känns inte heller konstigt att många liberaler tycker samma sak. Lite som med republikfrågan!

Kommentar av Micke vK

Men eftersom V tycker ungefär samma sak så borde väl någon med vänster åsikter rösta V?
Röstar själv V men många vänner har ”bytt sida” till PP.
Vad ska jag säga till dem för att övertyga dem att hamn ”rätt” igen?

Kommentar av Kristoffer

Känns det verkligen inte konstigt? Eller snarare, får man inte lite en känsla av att egenintresset hos liberala fildelare trumfar över ideologin? Den springande punkten är väl just finansieringsfrågan där de inte vill ta med tång i ”socialistiska” lösningar och därför oftast duckar frågan helt.

Kommentar av Anders

Kristoffer: Till en del är det helt enkelt upp till oss som är vänster att visa att vi förstår och aktivt driver frågorna. På en del sätt kommer vi kunna bli vassare än Piratpartiet om vi lägger manken till, bl.a. eftersom vi är fria att analysera frågorna som en del av hur kapitalismen fungerar. Men det är finlir! För mig är de viktiga anledningarna att rösta på Vänsterpartiet att jag har starka åsikter i en massa andra frågor också: kriget i Irak, sätta folk i arbete, bygga ut välfärden osv.

Anders: Nja, egenintressena trumfar ju alltid ideologier (inget fel i det), så det är väl inget att förvånas över? Liberalismen som ideologi hade ju dessutom inget färdigt svar på immaterialrättsfrågorna, och det finns motsatta intressen även inom kapitalet här. Vi har ju hoppats på en progressiv liberalism att bilda folkfront med länge, så det är kul att se att den dyker upp 🙂

Kommentar av Micke vK

Absolut inget fel, men lite komiskt/tröttsamt när det ofta blir väldigt högtravande idealistiska eller teknikromantiska resonemang för att motivera något som är ett ganska basic materiellt egenintresse. Kan ju iofs appliceras på liberalismen i allmänhet… 😀

Kommentar av Anders

Haha, jo, högtravande idealism är en sport med oprortionerligt många liberala utövare 😀

Kommentar av Micke vK

Missa inte heller Sverker Lenas artikel om hur dessa lagar i sin tur samverkar med andra inskränkningar i allmäningarna!

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/sverker-lenas-nojesindustrin-har-hamnat-i-daligt-sallskap-1.853013

Kommentar av Tove

Bra tips, tack!

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: