V, fildelning & upphovsrätt


Patti Smith och CD-försäljning över nätet by Micke vK
29 april 2009, 15:53
Filed under: Uncategorized

”Nu skördas fildelningens offer”, skriver Mikael Strömberg i Aftonbladet:

Det är paradoxalt nog i distributionsleden och de mindre förlagen tendensen är tydligast, alltså de som anses ha mest att vinna på ett vidöppet internet.

Dotshop, en butik och portal för alternativmusik, aviserar att den lägger ner i augusti. Distrubutören CDA, där stora delar av samtida konstmusik har sin hemvist, hotas av nedläggning. Det gemensamma för Dotshop och CDA är att de fyller glappen mellan upphovsmän, små förlag, butiker, köpare och lyssnare. Deras kompetens ersätter skivhandlaren som i dag är utrotningshotad.

Jag har aldrig använt vare sig Dotshop eller CDA. Det är inte min utgångspunkt att alla tjänster som slås ut i omställningen av kulturekonomin a priori gjorde det för att de inte behövs längre. Kanske finns det något värdefullt i deras verksamhet som Mikael Strömberg inte förklarar. Men av den förklaring som ges verkar argumentationen bygga helt på luft:

  • Vem har någonsin påstått att distributionsleden skulle ”ha mest att vinna på ett vidöppet internet”? Jag har aldrig hört någon hävda något annat än det rakt motsatta. Exemplarförsäljningen förlorar i betydelse – särskilt CD-försäljningen, och särskilt den exemplarförsäljning som inte har en stark social dimension. Att CD-försäljning över nätet ger mindre inkomster än förr borde inte vara förvånande för någon.
     
  • Är det verkligen så att tendensen till förluster är tydligast hos ”de mindre förlagen”? Enligt vilken undersökning? Det kan mycket väl vara så, men hittills har jag inte sett några siffror på det.
     
  • Vem har hävdat att de små förlagen skulle ”ha mest att vinna på ett vidöppet internet”? Standardåsikten i debatten brukar väl snarare vara att de stora förlagen förlorar, att de små artisterna hittar nya intäktskällor, och att förlagens framtid beror helt på om de kan hitta en ny roll gentemot artisterna. Där är vi en del som är optimistiska inför de små skivbolagens möjligheter. 
     
  • Varför skulle det här vara ett resultat av just fildelningen? Skulle CD-försäljning över nätet ha varit en stark bransch om affärsmodeller som iTunes eller Stim-förslaget hade fyllt den roll fildelningen spelar idag?

Mikael Strömberg avslutar sin artikel med ett förtal av Patti Smith. Han citerar henne: 

Rockens storhet beror på att det är folkets konst. Men nu är den inte vår längre. Vi äger den inte ens.

Läsaren behöver inte vara Sherlock Holmes för att känna på sig att det inte är Peter Sundes skalp hon är ute efter här. En snabb sökning på nätet ger det verkliga svaret på hur hon ser på fildelning:

Now I think we’re on the tip of another interesting time. I feel the same kind of energy brewing as I did then. I can’t say that I completely comprehend it, but I can feel that the new guard is up to all kinds of stuff, and they’ve got whole new tools and a whole new landscape that we didn’t have. They have the Internet. They have file-sharing. They work under the radar of the music business. They’re feeling things out, and they will gather their strength and see that collectively they have a huge amount of power in this world to make political change, to merge really quickly through technology. And if they set their minds to it and decide to make change – whether it’s toward developing new political parties or uniting to make change in terms of our environment or just musically, completely transfigure the landscape – they’re on their way.

Mikael Strömberg tror att hon vill låsa in sin musik, så han förvanskar – i ordets rätta bemärkelse – hennes ord. Det är, till skillnad från hemkopieringen, en förolämpning mot artisten. 

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: