V, fildelning & upphovsrätt


ePhone tar fajten by Micke vK
30 april 2009, 9:15
Filed under: Uncategorized

Nätleverantören ePhone fick ta emot den första begäran om utlämning av abonnentuppgifter med den nya IPRED-lagen. Som tur var visade det sig att de a) är beredda att ta fajten för sina abonnenters skull, och b) har full koll på hur det görs bäst.

De har med hjälp av Wistrand advokatbyrå skrivit ett svar (pdf) som metodiskt och sakligt går igenom försvarslinjerna:

1. Att det skulle strida mot andra lagar att lämna ut abonnentuppgifterna.

2. Att sökanden inte har visat sannolika skäl för att det påstådda brottet har begåtts.

3. Att det inte finns tillräckligt starka skäl att lämna ut abonnentuppgifterna för ett så ringa brott, även om det skulle finnas sannolika skäl.

Dokumentet är guldläsning för den som gillar att nörda ner sig i de här juridik/teknik-frågorna. Det är också en given startpunkt för alla som vill driva motsvarande linje senare, så domstolens beslut och dess motivering kommer att vara hett stoff. Dessutom är det en stor portion torr humor i alltihop: svaret kan läsas som ett skarpt ”hur-hade-ni-tänkt-här-egentligen?” riktat till såväl regeringen som Antipiratbyrån, från de som vet hur det fungerar.  

Det är lätt att missa hur stor betydelse det har att en operatör står upp för sina användares rättigheter. Utan ett sånt här svar hade Antipiratbyrån kunnat vinna första matchen på walkover. Det är inte självklart att ett privat företag tar på sig den kostnaden för att försvara brevhemligheten på nätet, och jag hoppas att det kommer synas i efterfrågan på deras tjänster.

ePhone har inte gått samma väg som Bahnhof, Tele2 m.fl. och skärpt till reglerna för sparade uppgifter. De menar att möjligheten att komma åt grova brott är för viktig för inte spara uppgifterna. Personligen tycker jag att Bahnhofs initiativ är helt rätt, men till den roll ePhones fått sig tilldelad i det här dramat skulle en sådan linje kunna ställa till med problem. Så ha överseende med det, ni som är kritiska – hittills är ePhone den operatör som dragit det tyngsta lasset i IPRED-frågan. Stort cred för det!

Micke

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

sjukt bra! man blir riktigt glad över att höra dessa nyheter.

Kommentar av Kristofer

[…] göra någon skillnad. Rättsväsendet kommer att se till regeringens syfte med lagen, inte till de sakskäl operatören lägger fram för din räkning. Särskilt anmärkningsvärt i det här fallet är att […]

Pingback av Tingsrätten duckar för ePhones sakargument « V, fildelning & upphovsrätt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: