V, fildelning & upphovsrätt


Föreläsning i Lund by Micke vK
18 maj 2009, 12:10
Filed under: Uncategorized

I lördags var jag nere i Lund och pratade fildelning för VSF. Det var 30-40 personer där som lyssnade snällt och ställde bra frågor, bland annat om patent och finansieringen av forskning. Tyvärr låg nog febertermometern snäppet över vad den borde, trots att jag knaprat lite paracetamol, så det var kanske inte den mest skärpta föreläsning jag hållit. Dock var alla som var på plats väldigt uppskattande, så det verkar inte ha förstört helt.

Simon Rosenqvist skriver vänligt och öppnar en debatt om ideologi i Piratpartiet. VSF Lund har också en fin temasida där man bl a kan få hjälp med att komma igång med OneSwarm, och där de tänkt lägga upp föreläsningen som mp3:a senare i veckan.

En av de saker jag var inne på var att utvecklingen mot att mjukvara snarare än hårdvara står för de ekonomiska flaskhalsarna gör att det blir logiskt att skattefinansiera allt större delar av ekonomin. Det krockar med kapitalets intressen: de kan visserligen mycket väl leva på statliga kontrakt, som i USA:s försvarsindustri eller i den privatiserade sjukvården, men det är inte deras hemmiljö.

Under 1900-talet fick skattefinansieringen en drastiskt expanderad roll: få skulle vid seklets början ha sett det som faktiskt skedde som överhuvudtaget inom det möjligas ram. Jag tror att vi står inför något liknande även det här seklet. Är det helt enkelt fortsatt mer skattefinansiering eller något annat som bryter upp exemplarfösäljningstänkandet är svårt att säga, men på något sätt kommer finansieringsformerna behöva svara mot det samhällsekonomiska trycket att gå mot fri användning. Där finns en bra nöt att försöka knäcka!

Micke

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Tack så mycket för besöket! Vi i publiken märkte inget av eventuell feberdimma i alla fall. 😀

Ljudupptagningen finns nu upplagd för lyssning eller nedladdning.

Kommentar av Anders

Kul, tack själv! Vi hörs!

Kommentar av Micke vK

Just nu börjar man se att musikerna hittar nya vägar det är bra. De har insett att mobbväldet på nätet gör den gamla modellen (som inneburit ett direkt kontrakt mellan artisten och den albumköpande publiken) omöjlig. Massdistribuerad musik (sannolikt helt fri) kommer att styras av nöjesindustrin och musikstilar att styras av de nya köparna (reklamköpare). Resten blir en smalare kulturmarknad för mer seriös musik där dagens trend med dyra signerade limited editions riktade speciellt till samlare kommer att fortsätta. Jfr. det franska skivbolaget som pressar ett enda vinylexemplar och sedan bränner masterbanden – detta enda exemplar autktioneras sedan ut.

På den här bloggen utgår ni från att det massiva utbud vi hittills haft kommer att fortsätta och funderar på lösningar utifrån det. Det kan vi konstatera direkt inte kommer att hända. Se bara EMI som minskat sin personal med 40% – och det är främst de som stöttade lite mindre artister – sannolikt låter man nu kontrakten löpa ut vartefter och sen droppar man de artsiterna.

Kommentar av Wilhelm Reuch

WR: Jag tror inte utvecklingen hittills har pekat åt det hållet. Men jag skulle hemskt gärna se statistik över hur många CD-skivor som släppts i Sverige de senaste 10 åren, eller något motsvarande – jag har letat men inte hittat.

I vilket fall ska det nog mycket till för att vi ska komma tillbaka till det i jämförelse oerhört smala utbud vi hade innan nätet… Det är inte för att jag tror att det i allmänhet kommer fattas musikutbud som jag vill att fler ska kunna jobba med musik på heltid.

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: