V, fildelning & upphovsrätt


Grattis Piratpartiet! by Micke vK
8 juni 2009, 18:36
Filed under: Uncategorized

Det är svårt att vara nedslagen över att vi i vänsterpartiet backat tillbaka till våra kärnväljare i EUP-valet, när orsaken är att det växer fram starkare medvetenhet och organisering kring en rad avgörande sakfrågor. Piratpartiet har byggt en rörelse som har ändrat hela den politiska situationen i immaterialrättsfrågorna, och börjat bryta upp den rådande hegemonin där på ett sätt vi aldrig hade varit i närheten av att kunna göra själv, om vi så hade gjort allting rätt från början. Även framgångarna för Mp och Fi handlar om att folk vill ta tag i världen och förändra den – om vi lägger undan den specifika kritiken av dem ett tag, så är det en anledning till optimisim.

Att Vänsterpartiet inte lyckades göra om EU-kritiksframgångarna i de förra valen handlar om våra egna ofullkomligheter. Det är bara att kavla upp ärmarna, analysera hur vi kan hitta en fungerande roll och ta itu med att förändra partiet.

Erik Svensson skriver bra om varför vänstern behöver ta sig uppgiften att lära av och bygga vidare på piratrörelsen:

Samtidigt har piraterna ändå lyckats visa att man kan ta sig in ett parlament på att driva uppenbart ideologiska frågor, bortom mantrat ”Vård, skola, omsorg” som upprepas till oändlighet av såväl traditionella höger- som vänsterpartier.

Piratpartiet har ”ägt” upphovsrätts- och integritetsfrågorna och har förvaltat dessa frågor på ett skickligt och trovärdigt sätt. Man har lyckats förmedla en vision – förvisso inkomplett men ändå trots allt en vision – om ett nytt samhälle med fri kultur och personlig integritet. Det är inte dåligt arbetat i en tid när plånboksfrågor tenderar att skymma sikten för de bredare ideologiska framtidsvisionerna. I viss mån kan de grönas framgångar i Europa också sägas avspegla samma fenomen: uppenbarligen är många väljare beredda att sätta klimat- och miljöfrågorna före många plånboksfrågor. Politiska rörelser måste ha modet att avvika från huvudfåran, utmana och ta risker, risken att stöta sig med vissa väljargrupper. Raka motsatsen till den ”triangulering” som såväl socialdemokrater och moderater har ägnat sig åt de senaste åren.

Micke

Annonser

6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Tack för vänliga och uppskattande ord om mitt blogginlägg!

Kommentar av Erik Svensson

Ah, jag saknade lite vänsterpartiet i EU-valet. Det är ascoolt att ni är glada för att PP fick sina 7.1 procent 🙂

Lets be friends 😀

Kommentar av xor

Handen på hjärtat Micke, men visst var väl er framgång 2004 beroende på att ni var ett renodlat missnöjesparti? För att svenska folket är, och har varit nästan från dag #1, oerhört missnöjt med EU är ju ingen statshemlighet direkt.

Så nu är ni, som du mycket riktigt påpekar, tillbaka på era kärnväljare. Tyvärr visar det ju sig att dessa inte riktigt förstått internet på samma sätt som PP:s väljare — hur skall man annars tolka att Erik Josefsson ligger på mindre än 0,5% av era personkryss nu när mer än hälften av personrösterna är räknade? Han är ju er verkliga expert på PP:s område — även om han tydligen bjöds in med armbågen två minuter i tolv.

Men nog hade jag föredragit att V hade tagit en procent från KD så att de hade blivit utan mandat. Nu slapp vi ju tydligen det där skogstokiga fruntimret från Livets Ord, deras toppkandidat, hon som anser att våra skolbarn skall få lära sig att hennes Gud skapade jorden för 6000 år sedan, men ändå…

Kommentar av Björn Felten

Erik: Tack själv för en bra blogg!

Xor: Alla gånger 🙂

Björn: Missnöjesparti är inget precist ord. I båda valen var Vänsterpartiets uttryckliga linje att vara ett verktyg för EU-kritiker i Sverige.

Vänsterpartiets väljare kan förstås inte nätfrågorna på samma sätt som piratpartiets väljare – konstigt vore ju annars 🙂 Men du har fel om Erik Josefsson. Jag var själv väldigt glad över att han togs emot så bra, och att folk vågade ställa upp ett från deras perspektiv helt oprövat kort på en rimlig listplats.

Kryssandet är inte heller svårförklarligt. De som vill prioritera nätfrågorna före allt annat i EU-parlamentet hade Piratpartiet att rösta på. Det viktiga som hände med att Erik stod på listan var att det gav honom ett utrymme att driva sakfrågorna.

Till sist, att ha ”förstått internet” leder inte med någon som helst nödvändighet till linjen att prioritera nätfrågorna före allt annat. Utmaningarna mot demokratin är betydligt bredare än så: kolonialkrigen, rasismen, maktkoncentrationen kring storföretagen osv. Klimatfrågan är ett annat uppenbart exempel på saker folk på goda grunder kan vilja prioritera före nätet.

Kommentar av Micke vK

Nja, jag vill nog påstå att du har fel när du försöker placera in internetfrågorna i de övriga frågefacken som du nämner.

För tio år sedan och tidigare, så var möjligheterna att lösa alla de frågor du nämner begränsade till post och tele. En människa till en annan människa isänder med andra ord.

Internet har gett oss alla så oerhört mycket kraftfullare möjligheter att lösa alla dessa problem, så om någon tror att en röst på något annat än ett fritt internet skall göra den minsta skillnad, så får nog han eller hon läsa igenom sin prasseltidning en gång till, och fundera lite vidare.

Kommentar av Björn Felten

Jag håller förstås helt med dig om internets roll, men du drar fel slutsats av det. Uppgifterna för demokratirörelsen hänger samman: kolonialkrigen och rasismen lägger grunden för terroristpanikideologin, som i sin tur är en grundpelare för angreppen på det fria nätet.

Se det så här: Vi som har utgångspunkten att det alltid har varit förbannat mycket fel på samhället, kommer aldrig uttrycka oss som Rick Falkvinge hur mycket vi än håller med om nätfrågornas tyngd i sak. Jag är väldigt glad över att en massa liberaler går i taket över att västvärldens regeringar vill ha det som i Kina, men jag förstås inte alls lika förvånad över det. Från ett vänsterperspektiv är det inget nytt.

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: