V, fildelning & upphovsrätt


Chilirec visar på ännu en väg by Micke vK
12 juni 2009, 9:53
Filed under: Uncategorized

Chilirec, som förut var en hemsidestjänst men nu släpps som ett program, visar ännu en väg runt upphovsrättsstaketen. Programmet spelar in musik från massor av nätradiokanaler samtidigt, sorterar själv upp det i ett litet musikbibliotek på din dator, och sen väljer du vad du vill behålla. Från deras pressmeddelande:

– Vi och skivbolagen kunde inte komma överens. De ansåg att det var Chilirec och inte användarna som spelade in musiken. När skivbolagen förstod att vi visste ganska mycket om upphovsrätt så avbröt de diskussionen med oss och stämplade helt enkelt tjänsten som olaglig. Istället för att inleda en dyr och krävande rättsprocess har vi utvecklat en hemmabandspelare som är odiskutabelt laglig och ger användarna en helt ny frihet vad gäller att upptäcka och konsumera musik.

De skriver mer utförligt om hur det förhåller sig till upphovsrättslagen:

I takt med att teknikutvecklingen gick framåt så ansåg man att rätten till privatkopiering började medföra problem för upphovsmännen. Lagen ändrades därför så att varje person endast har rätt att framställa ett eller några få exemplar av varje verk (SFS 2005:359).

Vad betyder då allt detta. Jo, en privatperson har rätt att göra högst några få kopior av ett musikverk. Man har alltså rätt att spela in radio och spara musikfilen på datorn. Man kan sedan göra ytterligare en kopia och lägga i sin media-spelare och kanske ännu en kopia som man bränner på en CD-skiva.

Men vad får man inte göra? Jo man får inte kopiera samma låt massor av gånger. Därför har mjukvaran en funktion som kontrollerar verkets namn och artist så att man undviker dubletter. Man får inte heller sprida den musik man spelar in. Du har ett eget ansvar för att inte göra detta.

Standardargument i ny tappning: När Antipiratbyrån säger att bara vill se framväxten av lagliga tjänsten, fråga vad de tycker om Chilirec. Jag kan ladda ner Per Gessles senaste med hjälp av Chilirec istället för the Pirate Bay – då är det lagligt, men han får inte mer betalt för det.

Är alla överens om att Chilirec är och ska vara lagligt, så faller argumenten om att införa IPRED för att artisterna ska få betalt. Då får vi prata kulturpolitik istället. 

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: