V, fildelning & upphovsrätt


Gammal fråga upp igen: Är det olagligt att länka? by Micke vK
23 juni 2009, 22:25
Filed under: Uncategorized

En kille som länkade till en hockeymatch ska dras inför rätta:

Min uppfattning är att han har haft en direktlänk till utsändningen och den har han delat med sig av till allmänheten. Han har helt enkelt tillgängliggjort verket, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson

”Ha en länk”? Det brukar av goda skäl kllas ”att länka”. Kammaråklagaren uttrycker sig på ett sätt som verkar ämnat att ge intrycket att ”en länk” är ett svåråtkomligt materiellt föremål, inte allmänt tillgänglig immateriell information. Det är vilseledande – sånt som Antipiratbyrån ska betala folk för att hålla på med, inte rättsväsendet.

Att den sortens vilseledande beskrivningar av tekniken spelar roll går inte att ta miste på. Se till exempel Jan Roséns expertutlåtande om en teknik han uppenbart inte har den blekaste aning om:

Men om man i stället länkar till en hemsida som innehåller upphovsrättsskyddat material, och inte direkt till själva filen, är det inte olagligt då?

– Någonstans går gränsen, och jag skulle säga att den går där. Hänvisningar till exempelvis Facebook kan inte vara intrång i sig, utan det är att länka direkt till de skyddade filerna som Högsta domstolen faktiskt har tagit ställning till.

Den kaskad av dumheter och frågetecken som skulle uppstå om man försöker göra det till praxis att länkning kan vara olaglig behöver vi kanske inte frossa i än, men det skulle vara fantastiskt roligt att se Jan Rosén försöka lista vilka former av HTML-kod som får eller inte får omge bokstäverna ”hockeymatch.mpg” för att det ska vara lagligt att länka HTML-filen.

Micke

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentar



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s



%d bloggare gillar detta: