V, fildelning & upphovsrätt


Hur skulle bibliotek förändra fildelningsdebatten? by Micke vK
16 september 2009, 9:05
Filed under: Uncategorized

På det fantastiskt fina seminariet i Göteborg i våras, som de lokala piratpartisterna och vänsterpartisterna organiserade tillsammans, fick jag chansen att prata lite kring varför jag tror att digitala bibliotek kan göra mycket nytta som ett nytt spår i fildelningsdebatten. Här är några av de resonemangen i korthet, urklippt från det förslag vi är på gång att presentera.

Micke

Vad skulle det betyda för fildelningsfrågan?

Digitala bibliotek är ett förslag som kan genomföras oberoende av vad som beslutas om upphovsrätten och jakten på fildelare. Vi hoppas också att det kan samla stöd även bland många som inte alls håller med oss om fildelningen: det räcker gott om att tycka om bibliotek i allmänhet för att vilja bygga vidare på dem. Den som tycker att fildelningen är fel kan också gripa sig an frågan pragmatiskt.

Samtidigt tror vi att digitala bibliotek skulle kunna spela en stor roll för hur fildelningsdebatten utvecklas på sikt. Det skulle kunna leda in debatten i mer positiva spår. Istället för att debattera hypotetiska scenarier av typen ”vad händer om ingen någonsin betalar för kultur”, skulle vi kunna diskutera politiska förslag och affärsmodeller utifrån den statistik vi har över utvecklingen i kulturekonomin.

Många artister, filmare, författare och andra är uppriktigt oroade över sina möjligheter att arbeta heltid med sin verksamhet i framtiden. Där tror vi att det är avgörande att fildelningsrörelsen är mycket tydlig: vi består av folk som har ett mycket starkt kulturintresse. Skulle det visa sig att kulturekonomin råkar i problem kommer vi att vara de första som rycker ut för att hitta lösningar.

Digitala bibliotek är ett sätt att visa på det ansvaret. Det finns fler saker som kan göras: Anna Trobergs arbete med att hjälpa folk att hitta nya affärsmodeller är ett föredöme.

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: