V, fildelning & upphovsrätt


Fortsatt debatt i Flamman by Micke vK
20 september 2009, 10:31
Filed under: Uncategorized

För ett par veckor sedan skrev jag en debattartikel i Flamman, 10 slutsatser av piraternas framgångar, som sedan debatterats vidare. Magnus Stålnacke och Martin Svensson svarade i de påföljande numren, och jag hade med den här repliken i torsdags:

Kommer nätfrågorna förhandlas bort i s-v-mp-samarbetet? Det kommer vi att veta i god tid innan valet. Uppfattar Vänsterpartiet frågorna som prioriterade, kommer det synas i form av framstötar för att smida medan järnet är hett, och ta fram en överenskommelse medan Socialdemokraterna fortfarande är under starkt tryck. Då kommer också resultatet av de förhandlingarna kunna synas i sömmarna i valrörelsen.

Kan vi tänkas nå några framgångar? I en del av Bodströms hjärtefrågor, som t ex datalagringsdirektivet, kommer det kanske bli svårt. Där är opinionen delad.

I fildelningsfrågan, däremot, är situationen annorlunda. Socialdemokraterna rör sig åt en positivare hållning, framförallt som svar på det tryck som byggts upp. Deras kongress i november kommer förhoppningsvis någon form av steg åt rätt håll. Konkret tror jag att vi ska hoppas på att förhandla fram konkreta ställningstaganden som en straffjustering som blåser av fildelarjakten, ett avskaffande av IPRED-paragraferna och digitala bibliotek.

Magnus Stålnacke invände tidigare i Flamman (3 sep) att fildelningen på ett sätt är en sidofråga för en del i piratrörelsen, och att det är rätten till fri kommunikation utan övervakning som är det avgörande. Det är en korrekt beskrivning av hur en del liberala piratpartister tenderar att resonera, men jag tror att det vore helt fel slutsats att dra för vänstern.

En stor del av engagemanget i fildelningsfrågan grundar sig också i tanken på fri kunskap och fritt hackande, i bredaste mening: Allas rätt att fritt använda nätet, musikerns rätt att fritt spinna vidare på sina influsenser, indiska företags rätt att fritt använda all världens kunskap om läkemedel, din rätt att veta och styra vad som försiggår i din dator. Det är ingen dålig grund att bygga politisk rörelse kring.

Fildelningen spelar också en nyckelroll som politisk väckarklocka, för många fler än dem som röstade på Piratpartiet. Det är den tydligaste parallellen till Vietnamfrågan: bilden av en sydvietnamesisk avrättning förändrade människors världsbild i stort. Uppgiften är att driva fildelningsfrågan så att de gamla politiska perspektiven ställs på ända, och i det arbetet hitta nya bilder av hur ett bättre samhälle ser ut.

Det här skrevs förstås innan beskedet att socialdemokraternas partistyrelse föreslår sin kongress att fortsätta försvara IPRED med mera. Kongresshandlingarna ligger uppe på nätet: läs motionerna och partistyrelsens förslag till svar på dem i häfte I, och förslagen till politiska riktlinjer.Den föreslagna linjen är mycket tydlig: snömos om integriteten, fullt stöd till fildelarjakten i varje konkret förslag och i vokabulären.

Vi får hoppas att kongressen kan bryta upp det – annars kommer det krävas mycket hårdare förhandlingar än jag trodde för att komma någon vart. Lycka till Anders!

Micke

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Tack! Vi som kämpar kan behöva all lycka.
/Anders

Kommentar av Anders Widén
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: