V, fildelning & upphovsrätt


Arbetet avslutat, och fortsätter by Micke vK
13 november 2009, 23:01
Filed under: Uncategorized

Arbetet med förslaget om digitala bibliotek fortsätter på wikin. VFU-gruppen har gjort sin del av det, och upplöstes i och med att Vänsterpartiets verkställande utskott beslutade att ställa sig bakom förslaget (pdf).

Här är det därför slutbloggat! Själv fortsätter jag skriva på nyskapade Vänsterteknik. Vill du fortsätta följa fildelningsfrågan i vänstern så kika över dit!

Micke

Annons

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Vi har redan ett digitalt bibliotek, det är Internet med bl.a fildelningen, där varje användare är sin egen bibliotikarie, och delaktig i det stora gemensamma biblioteket.

Internet är därmed den moderna motsvarigheten till biblioteket i Alexandria, med mänsklighetens samlade kunskap, tillgänglig i var medborgares hem.

I det som VFU-gruppens förespråkar skall det finnas en ”bibliotikarie” som defacto censurerar och avgör vilken kunskap jag som medborgare skall ta del av.

Det låter som DDR-staten. Alltså ingen bra idé.
Detta kommer att vara klåfingriga och makthungriga makthavare paradis.

Studera istället hur open source-rörelsen finansierar sig själv. Att alla som skapar ”kultur” ska kunna försörja sig på det, är ingen självklarhet.

Kommentar av Dennis Homo Sapiens Nilsson

P.S

Jag har själv hållit på och skapat kultur i snart 30 år, utan att få penning-ersättning för min möda. Snarare har det kostat mig privat snart mer än 5 miljoner kronor.

Min kulturinsats har i bästa fall bidragit till att utveckla samhället, och påverkat många människors liv, till det bättre.

Det är väl värd betalning.

Kommentar av Dennis Homo Sapiens Nilsson

Poängen med förslaget är ju inte att det ska vara istället för fildelningen, utan som ett komplement till den. Inget konstigare än de bibliotek som redan existerar. Är deras urval ”censur & DDR” för dig?

Fri programvarurörelsen kan man hämta mycket bra för, men samhällsekonomiskt sett är den uppenbart underfinansierad. De når fantastiska resultat trots underfinansieringen, för att arbetssättet är så mycket effektivare än det proprietära – det är det som är det fina.

För övrigt har mycket av finansieringen av den mer entusiastbaserade fria koden handlat om att ha bra, skattefinansierade universitet och studielån 🙂

Kommentar av Micke vK
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: